Sortuj według: Nazwy / Popularności / Oceny / Daty dodania

  1. Zdrowotne właściwości czekolady

    Zdrowotne właściwości czekolady

    Gorzka czekolada to nie tylko dawka pustych kalorii! Jedna czy dwie kostki dziennie nie tylko nam nie zaszkodzą, ale pozwolą na dostarczenie organizmowi składników, które wspomagają pracę organizmu, poprawiają nastrój i dodają energii.

  2. Drożdże, różne gatunki

    Drożdże, różne gatunki

    Drożdże to rodzaj mikro organizmów- grzybów z rodziny drożdżowatych żyjących w powietrzu wokół nas. Te, wykorzystywane do pieczenia, podobnie jak proszek do pieczenia i soda mają na celu poprawić jakość naszych wypieków. Ich wykorzystanie sprawia, że pieczone dania ładnie wyrastają, zwiększając swą objętość, stają się puszyste i smaczne.

  3. Czym kierować się przy zakupie chleba?

    Czym kierować się przy zakupie chleba?

    Zboża są koniecznym elementem naszej diety. Dlatego, warto zwrócić szczególną uwagę na używane produkty zbożowe- czy te które spożywamy są na pewno zdrowe? W polskiej tradycji chleb króluje już od pokoleń jako główny dodatek do posiłków. Niestety nie wszystkie typy chleba, które kupujemy w piekarniach, sklepach spożywczych i marketach są dobre dla naszego organizmu. Na co należy zatem zwrócić uwagę podczas wyboru chrupkiego bochenka?

  4. Najlepsze przyprawy do Twojej zupy

    Najlepsze przyprawy do Twojej zupy

    Świat przypraw zawiera ogromne bogactwo produktów o różnorakich smakach i zapachach. Każda przyprawa ma inne właściwości, aromat, kolor... W zależności od doboru składników, możemy uzyskać różne smaki i aromaty przyrządzanej potrawy. W przypadku zup, bardzo często, z mdłej i przeciętnej potrawy przyprawy pozwolą uzyskać wykwintne danie, które docenią wszyscy domownicy.

  5. Rozgrzewająca kuchnia jesienią

    Rozgrzewająca kuchnia jesienią

    Jesień to pora chłodnych dni przeplatanych słonecznymi popołudniami, kolorowymi liśćmi i chropowatymi skorupkami kasztanów. Warunki na dworze bywają zdradliwe, dlatego warto zmienić wakacyjne przyzwyczajenia kulinarne i decydować się na posiłki, które będą w stanie pomóc w rozgrzaniu wyziębionego organizmu. Z tego względu warto korzystać ze specjalnych składników, które sprawią, że nasze dania staną się najlepszymi na jesienną aurę.

  6. Blanszowanie warzyw

    Blanszowanie warzyw

    Blanszowanie warzyw to krótkotrwały proces mający na celu oczyszczenia z bakterii i zmiękczenia surowych warzyw. Dzięki tej metodzie warzywa pozostają surowe, posiadają nadal piękne, intensywne kolory, nie tracąc swych witamin (tak jak przy gotowaniu, czy smażeniu warzyw) ani smaku. Jak poprawnie przeprowadzić proces blanszowania?

  7. Tych produktów nie trzymaj w lodówce.

    Tych produktów nie trzymaj w lodówce.

    Niektórych produktów spożywczych nie warto trzymać w lodowce, gdyż tracą na wartości.

  8. Zapomniane warzywa

    Zapomniane warzywa

    Choć sklepowe półki uginają się od nadmiaru warzyw, niektóre rośliny, znane jeszcze pare pokoleń temu i wywodzące się z naszego kraju, przestały być dostępne. Dodatkowo polska kuchnia coraz częściej poszukuje nowych, egzotycznych produktów i przepisów, jednocześnie zapominając o swojskich warzywach i owocach. Dziś przypomnimy kilka cennych, zapomnianych warzyw, o których słuch w naszych kuchniach niestety zaginął.

  9. Miód najlepszy dla Ciebie

    Miód najlepszy dla Ciebie

    Miód jest bardzo dobrym i smacznym produktem, którego choćby ze względów zdrowotnych warto włączyć do swojej codziennej diety. W niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Poprawia humor, ułatwia pracę licznych organów, wzmacnia i podnosi poziom naszej ogólnej odporności. Jednak słoiczek słoiczkowi nie równy. Istnieją różne gatunki i rodzaje miodu, również różnice jakościowe są bardzo duże. Jak zatem wybrać produkt zdrowy, smaczny i taki który będzie docelowo spełniał nasze oczekiwania?

  10. Jak wybrać czekoladę dobrej jakości?

    Jak wybrać czekoladę dobrej jakości?

    Jeśli mamy ochotę na kosteczkę czekolady- zdecydowanie warte polecenia są gorzkie czekolady. Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady sprawiają że ten kakaowy słodycz zdobywa coraz większą popularność wśród konsumentów. Badania jasno określają, że gorzka czekolada to źródło antyoksydantów i polifenoli. W naszych sklepach zasypują nas oferty różnorodnych gatunków czekolad- dlatego często nie wiemy czym się kierować przy wyborze czekolady, która stanowiłaby słodką przekąskę, ale też źródło zdrowotnych właściwości.

  11. Jak przygotować się do gotowania?

    Jak przygotować się do gotowania?

    Zanim zaczniesz gotować warto się odpowiednio przygotować. Oto kilka wskazówek.

  12. Przechowywanie ziemniaków

    Przechowywanie ziemniaków

    W odróżnieniu od innych warzyw, czy owoców- ziemniaki można przechowywać przez naprawdę długi czas. Jednakże by robić to właściwie należy stosować się do kilku zasad.

  13. Cukier waniliowy, a wanilinowy

    Cukier waniliowy, a wanilinowy

    Cukier waniliowy i wanilinowy- choć nazwy różnią się tylko jedną literką nie są to takie same produkty.

  14. Różne gatunki octu

    Różne gatunki octu

    Ocet jest produktem, który bardzo często wykorzystujemy w kuchni. W głównej mierze służy do zakwaszania smaku potrawy. Ten powstały z fermentacji alkoholu produkt jest popularny zwłaszcza jako składnik sosów do sałatek, baza do zimowych przetworów, czy składnik takich produktów jak ketchup czy musztarda. Na rynku występuje kilka odmian octu różniących się między sobą smakiem, zapachem i właściwościami. Ponizej opisano najbardziej znane rodzaje.

  15. Suszenie ziół

    Suszenie ziół

    Suszenie ziół to bardzo dobry sposób na zachowanie letnich skarbów na zimniejszy okres roku. Warto poświęcić chwilę swego czasu by przygotować własne zapasy, dzięki którym nasze posiłki i napoje będą zimą o wiele smaczniejsze i zdrowsze.

  16. Smażenie na głębokim oleju- praktyczne wskazówki

    Smażenie na głębokim oleju- praktyczne wskazówki

    Smażenie na głębokim oleju zwykle kojarzy nam się z wysokokaloryczną kuchnią. Jadnak, poprzez nieznajomość tej techniki, albo niepoprawne smażenie, nasze potrawy mogę stać się o wiele bardziej niezdrowe, wchłonąć o wiele więcej tłuszczu, a także stać się mało apetyczne. Co zatem trzeba wiedzieć w tej kuchennej dziedzinie?

  17. Przechowywanie przypraw

    Przechowywanie przypraw

    Przyprawy są niezbędnym elementem każdej kuchni. To one sprawiają, że przyrządzane danie ma właściwy smak, kolor i aromat. Gdybyśmy z nich nie korzystali przygotowywane posiłki byłyby mdłe i bez wyrazu. Dlatego tak ważna jest dbalość o to by zawsze znajdowały się one w kuchnnym asortymencie. Jak zatem postępować by przechowywane przyprawy służyły nam jak najdłużej?

  18. Techniki topienia czekolady

    Techniki topienia czekolady

    Topienie czekolady nie należy do najtrudniejszych technik kuchennych. Jednakże warto znać podstawowe zasady tego procesu. Poniżej krótka charakterystyka motod topienia czekolady.

  19. Jogurt naturalny

    Jogurt naturalny

    Jogurt naturalny to niezbędny produkt w naszej kuchni. Choć niepozorny- może stanowić podstawę wielu dań. Dodany do potrawy zapewni wyjątkowy aromat, oraz pozwoli otrzymać łagodniejszy smak. Wśród wielu zastosowań jogurtu, poniżej, wyróżniamy kilka podstawowych pomysłów na wykorzystanie go w naszej kuchni.

  20. Orzechy i nasiona w kuchni

    Orzechy i nasiona w kuchni

    Orzechy i nasiona to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska- mogą też stanowić fantastyczny dodatek (składnik) wielu dań. Sprawią, że nasze potrawy będą o wiele atrakcyjniesze- dobre dla zdrowia i bogatsze w smaku.

  21. Kolendra- zastosowanie w kuchni

    Kolendra- zastosowanie w kuchni

    Liście kolendry to źródło wielu witamin, antyoksydantów, olejków eterycznych oraz błonnika. Niestety jest stosowana w kuchni raczej sporadycznie, mimo swych walorów. By zachęcić wszystkich do jej wykorzystania w swych kulinarnych dziełach sztuki- poniżej kilka informacji o niej i pomysłów na zastosowanie małych zielonych listków.

  22. Jak dobrze ubić białka?

    Jak dobrze ubić białka?

    Białko kurze na szeroką skalę jest wykorzystywane w naszych kuchniach. Przeważnie ubija się z nich puszystą pianę- która stanowi istotny składnik wielu ciast i ciasteczek. Jakość piany zależy od wielu czynników, a dodatkowo niesie ze sobą zapowiedź tego jak będzie wyglądał nasz wypiek. Jak zatem ubić idealną pianę z białek?

  23. Jak poprawnie rozmrażać żywność?

    Jak poprawnie rozmrażać żywność?

    Rozmrażanie żywności na kuchennym blacie nie jest najlepszą opcją dla naszego zdrowia, z tego względu warto poznać inne, korzystniejsze metody rozmrażania.

  24. Produkty, które wspomagają naszą pamięć

    Produkty, które wspomagają naszą pamięć

    Kiedy nasze zdolności koncentracji są bliskie zeru, nie jesteśmy w stanie się skupić, nauka wcale nam nie idzie, a pamięć zawodzi- warto spojrzeć na listę produktów które „nakarmią” nasz mózg i pozwolą mu sprawnie pracować.

  25. Niezastąpiona cytryna

    Niezastąpiona cytryna

    Cytryna to bardzo przydatny i wszechstronnie wykorzystywany owoc. Jest ceniona za kwaskowaty posmak, właściwości oczyszczające i zdrowotne. Choćby z tych względów zawsze warto ją mieć w lodówce.

  26. Jak naprawić kulinarną pomyłkę?

    Jak naprawić kulinarną pomyłkę?

    Każdy może mieć gorszy dzień w kuchni. Wystarczy chwila nieuwagi, niedopatrzenie i nagle nasz żmudnie przygotowywany posiłek nie smakuje, lub nie wygląda jak powinien. Choć nie zawsze, mimo to, niektóre kulinarne błędy można naprawić. Wystarczy tylko wiedzieć jak.

  27. Przechowywanie ciast

    Przechowywanie ciast

    Często wykonanego ciasta jest zbyt dużo by zjeść go w ciągu jednego dnia. Na szczęście w zależności od rodzaju wypieku można je odpowiednio przechowywać lub mrozić. Metody przechowywania różnią się jednak w zależności od rodzaju ciasta.

  28. Jak poprawnie mrozić owoce?

    Jak poprawnie mrozić owoce?

    Oczywiście najlepszą opcją jest jedzenie świeżych owoców od razu, jednak jeśli nie mamy na to czasu ani możliwości- świetnym pomysłem jest zamrożenie naszych owocowych zasobów- dzięki temu w prosty i ekonomiczny sposób będziemy mieć zdrowe przekąski na wyciągnięcie reki.

  29. Odmiany rodzynek

    Odmiany rodzynek

    Na rynku znajdziemy wiele odmian rodzynek różniących się między sobą kształtem, smakiem i kolorem. Oto najbardziej popularne odmiany.

  30. Przechowywanie oliwy z oliwek

    Przechowywanie oliwy z oliwek

    Oliwa z oliwek ma trzech wrogów: tlen, światło i ciepło. Na skutek oddziaływania tych czynników- traci swe walory i szybciej jełczeje.

  31. Czas na przetwory!

    Czas na przetwory!

    Ogórki, papryki, grzybki… Wielkimi krokami nadchodzi czas na słoikowe przetwory. Warto pamiętać o kilku praktycznych wskazówkach podczas przygotowania zimowych zapasów.

  32. Grillowanie warzyw

    Grillowanie warzyw

    Krótki poradnik o tym jak grillować warzywa i grzyby.

  33. Warzywa letnią porą

    Warzywa letnią porą

    Letnią porą warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe dla naszego organizmu. Wszystko jest „na świeżo” naturalnie uzyskiwane z letnich plonów. Z tego względu lato to najlepszy czas na spożywanie jak największych ilości warzyw sezonowych

  34. Kuchnia Węgierska

    Kuchnia Węgierska

    Kiedy mowa o kuchni węgierskiej na pierwszym planie majaczy papryka, owocowe wina, gulasze i rozmaite przyprawy. Dania węgierskie cechujące się pikanterią, zawierające różnego typu gatunki mięsa oraz warzywa sezonowe, choć złożone z prostych składników tworzą kompozycje, które zachwycają smakiem i aromatem.

  35. Zdrowe warzywo- jarmuż

    Zdrowe warzywo- jarmuż

    Jarmuż. Nieporadna roślinka będąca „dziadkiem” dla popularnej kapusty. Znana od wieków- choć współcześnie nie każdy wie co to za dziwna sałata.

  36. Kuchenne wskazówki

    Kuchenne wskazówki

    Gotowanie jest sztuką, czasem niezbyt łatwą. By wyczarować wybitne i smaczne posiłki często potrzeba umiejętności, dyscypliny i prawdziwej pasji. Jednak nasze gospodarowanie w kuchni, gotowanie i przygotowanie posiłków można znacznie uprościć poprzez stosowanie kulinarnych trików i wskazówek. Oto lista 14 sprawdzonych rad które zdecydowanie nam w tym pomogą!

  37. Czym zastąpić sos Frank's Red Hot Sauce ?

    Czym zastąpić sos Frank's Red Hot Sauce ?

    Sos Frank's Red Hot Sauce to bardzo popularny w Ameryce, gęsty sos serwowany głównie do Buffalo Wings- skrzydelek bawolich. Jego bazą jest ocet i bardzo pikantne papryczki cayenne. Niestety w Polsce bardzo trudno go zdobyć- czasem uda się na niego natrafić w specjalistycznych sklepach z przyprawami świata, jednak w większości przypadków jest dostępny tylko w sklepach internetowych. To może zniechęcić do przygotowania przepisów z jego udziałem. Ale głowa do góry! Od czego są zamienniki? Oto lista kilku alternatywnych produktów, którymi możemy zastąpić sos Frank's Red Hot Sauce.

  38. Porzeczki

    Porzeczki

    Białe , czerwone i czarne . Wszystkie mają dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę .

  39. Zdrowie z główki kapusty

    Zdrowie z główki kapusty

    W medycynie ludowej kapusta od wieków uchodziła za lek na wiele dolegliwości . Obecnie warzywo to - nieco spowszedniałe - nie jest tak promowane jak inne produkty , a śmiało mogłoby konkurować nawet z cytrusami . Znakomicie poprawia odporność i trawienie .

  40. Domowe kostki rosołowe bez chemii

    Domowe kostki rosołowe bez chemii

    Czasami potrzebujemy kostki rosołowej np. do zupy krem. Jednocześnie nie chcemy się truć glutaminianem i innymi szkodliwymi składnikami, ani gotować ogromnych porcji rosołu, aby zużyć tylko 2 szkl. W takich przypadkach najlepiej przygotować sobie raz domowe kostki i mieć je zawsze pod ręką . Jest to świetne rozwiązanie dla osób lubiących zdrową kuchnię i np. robiących małą ilość porcji.

  41. 5 sposobów na chrupiącą panierkę .

    5 sposobów na chrupiącą panierkę .

    W czym panierować mięsa .

  42. Jak przechowywać awokado, żeby nie ciemniało?

    Jak przechowywać awokado, żeby nie ciemniało?

    Ciemnienie awokado jest naturalnie i absolutnie nie sprawia, że jest ono niejadalne. Zdecydowanie jednak jego estetyka krępuje przed dzieleniem się nim z gośćmi, a i nam ogranicza wizualną radość z posiłku.

  43. Smaczna wątróbka .

    Smaczna wątróbka .

    Wątróbkę drobiową łatwiej oczyścić z błonek , gdy na 1 minutę umieści się ją w gorącej wodzie .

  44. Gdy zabraknie cukru pudru .

    Gdy zabraknie cukru pudru .

    Gdy w trakcie pieczenia ciasta zabraknie nam cukru pudru , możemy zastąpić go zwykłym cukrem .

  45. Łatwiejsze ucieranie żółtek

    Łatwiejsze ucieranie żółtek

    Przygotowujesz ciasto i potrzebujesz uzyskać szybko puszysty krem .

  46. MÓJ STARTUP -Restauracja.

    MÓJ STARTUP -Restauracja.

    Już 24 maja odbędą się warsztaty MÓJ STARTUP - Restauracja. Do udziału w projekcie zapraszamy osoby, które prowadzą lub zamierzają otworzyć restaurację, bar, punkt gastronomiczny, a także obiekty hotelowe.

  47. Wyjątkowa papryka .

    Wyjątkowa papryka .

    Sposób na pyszną czerwoną paprykę .

  48. Przechowywanie szparagów

    Przechowywanie szparagów

    Jeśli kupiliśmy za dużo szparagów i nie wykorzystaliśmy wszystkich .

  49. Metoda na tarcie chrzanu

    Metoda na tarcie chrzanu

    Tarcie chrzanu to czynność , która powoduje łzawienie .

  50. Jak zetrzeć miękki ser?

    Jak zetrzeć miękki ser?

    I z miękkim serem można sobie poradzić.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję