Kuchnia Grecka

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kiedy słyszymy hasło „kuchnia grecka”, zazwyczaj na myśl przychodzi nam grecka sałatka, musaka (moussaka) oraz ser feta. Warto jednak zaznajomić się z innymi pozycjami kuchennymi tego regionu, oferującymi dużo więcej smaków i kolorów, niż mogło by się nam wydawać.

Grecka sztuka kulinarna ewoluowała wraz z rozwojem miast-państw i kultury Hellenów. W pewnym momencie jedzenie przestało być jedynie czynnością niezbędną do życia, a stało się elementem obrzędów religijnych. Bogom składano ofiary ze zwierząt, jak tłumaczy jeden z mitów – dzięki podstępowi Prometeusza, bóstwom należały się kości i tłuszcz zabitych zwierząt, a ludziom – mięso. W czasach starożytnych powstawały też pierwsze książki kucharskie, które niestety nie przetrwały do naszych czasów.

Grecki klimat pozwalał na uprawę owoców i warzyw. Ponadto okoliczne morza sprzyjały rozwijaniu się rybołówstwa. Dania polewano oliwą, jednym z najcenniejszych skarbów kulinarnego dziedzictwa. Ponadto, kiedy rozkwitł handel z krainami Bliskiego Wschodu, dużym uznaniem zaczęły cieszyć się egzotyczne przyprawy, które na stałe weszły do menu.

Kultura jedzenia, która początkowo opierała się głównie na wspólnym piciu rozcieńczonego wina (tzw. sympozjum), z czasem przemieniła się w wielkie, wystawne uczty. Grecy rozmiłowali się w takim sposobie jedzenia i do dziś kultywują tę tradycję. Jedzenie to uroczystość, na którą zaproszeni są nie tylko członkowie rodziny, ale także przyjaciele i... przypadkowi goście.

Jak wygląda więc współczesna grecka kuchnia? Przede wszystkim pełnymi garściami czerpie ze składników dostępnych w poszczególnych regionach państwa. Dodatkowo, swoje piętno odcisnęła tu także tradycja turecka – 400 lat okupacji pozwoliło na zaadoptowanie niektórych tureckich smakołyków na greckim gruncie.

Jednym z przykładów jest moussaka, popularnie zwana „grecką”. Grecy, podobnie jak i inne ludy Półwyspu Bałkańskiego, do perfekcji opanowali przygotowanie tej zapiekanki. Robi się ją z ułożonych warstwowo bakłażanów, pomidorów oraz mięsa mielonego i zalewa sosem beszamelowym. Zapieczona i okraszona kilkoma listkami bazylii, jest prawdziwą ozdobą stołu.

Nie wolno nam także zapomnieć o tzw. „sałatce greckiej”, która oryginalnie nosi nazwę „choriatiki”. Składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, zielonej papryki, brązowych oliwek oraz plastra sera feta, który jest tradycyjnym wyrobem regionalnym, opatrzonym certyfikatami jakościowymi UE. Charakterystycznego aromatu nadaje jej oliwa z oliwek, którą polewamy warzywa. Jedyną przyprawa jest tu oregano. Dodatek w postaci sałaty lub majonezu, tak często występujący w „sałatkach greckich”, które możemy znaleźć w restauracjach, to innowacja, wprowadzona na Zachodzie. Podobnie jest z kosteczkami sera feta - „feta” po grecku oznacza „plaster”.

Dużym powodzeniem w Polsce cieszy się również gyros. U nas traktuje się go jako warstwową sałatkę, natomiast Grecy „gyrosem” nazywają mięso, opiekane na pionowym ruszcie i podane z dodatkami typu pomidor, cebulą oraz bułką pita. Jako sos występuje tu tzatziki, który stworzony jest na bazie gęstego jogurtu, ogórka i czosnku. Przygotowanie gyrosa przypomina proces pieczenia mięsa typu kebab, dodaje się do niego jednak inne przyprawy.

Wśród turystów dużym powodzeniem cieszy się także „podróżna” wersja mięsa gyros, mianowicie souvlaki – kawałki wołowiny lub drobiu, owinięte wokół patyczka. Towarzyszy im często pita oraz kawałek cytryny.

Podstawą wielu wypieków jest ciasto filo (phyllo). Składa się z mąki, wody i oleju. Po połączeniu wszystkich składników, należy podzielić je na kulki i rozwałkować na bardzo cienkie plastry. Smakiem oraz zastosowaniem przypomina odrobinę ciasto francuskie, jednak jest delikatniejsze i cieńsze. Jest niezbędne, aby przygotować baklavę – niezwykle słodkie ciasto z orzechowo-miodowym farszem, zapieczone i polane sosem na bazie wody, cukru oraz soku z cytryny. Ten wypiek to kolejna pozostałość po tureckich okupantach, który cieszy się uznaniem na Bałkanach. Ciasto phyllo może być także bazą dla innych słodkich (można go używać jak ciasta francuskiego) oraz do słonych wypieków, np. pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą, czy przygotowania krewetek.

O tym, że Grecja rybą stoi, wiadomo od wieków, dlatego w opisie tej kuchni nie może zabraknąć wzmianki o taramsalacie. Jest to pasta, której składnikami są ikra, suchy chleb bez skóry, czerwona cebula i sok cytrynowy. Składniki muszą być dokładnie utarte tak, aby pasta miała odpowiednia konsystencje. Podaje się ją z chlebem. Jest popularnym daniem postnym i tradycyjnie spożywa się ją w pierwszym dniu Wielkiego Postu. Bliskość ciepłego morza pozwala również na jedzenie świeżych kalmarów i ośmiornic – w formie faszerowanej lub marynowanej z oliwkami i przyprawami .

Tradycyjna grecka kuchnia jest bogata w świeże warzywa oraz ryby i owoce morza. Grecy cenią sobie dania przygotowane ze świeżego mięsa – uważają je za najsmaczniejsze i najzdrowsze. Większość składników, potrzebnych do przygotowania potraw z tego regionu, jest dostępne w Polsce, dlatego warto czerpać i eksperymentować z potrawami greckimi. Grecy są ludem długowiecznym i zawsze uśmiechniętym, więc coś musi w tym być!

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję