Kuchnia Meksykańska

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kuchnia meksykańska jest skarbnicą zdrowych i dośc szybkich dań, które w Polsce są popularne jako fast food. A Meksyk to przecież feeria barw i witamin na talerzu!

Meksyk to jedno z największych państw na świecie. Rozciąga się na terenie południowej części Ameryki Północnej i już przed odkryciem w 1492 roku, był tętniącą życiem siedzibą m.in. Majów i Azteków. Wraz z najazdem hiszpańskich konkwistadorów, Indianie stracili swoją pozycję, a ich kultura i język zaczęły mieszać się z europejskimi.

Największe skarby ziemi meksykańskiej to kukurydza, fasola, pomidor i chilli. Poza tym często stosuje się również bataty (słodkie ziemniaki), orzechy, awokado i czekoladę. W spadku po Aztekach, współczesnym mieszkańcom Meksyku pozostało również zamiłowanie do insektów – istnieje około 200 jadalnych gatunków. Co ciekawe, robaki są wspaniałym źródłem białka, którego zawierają więcej niż popularne u nas mięso drobiowe.

Meksykańska kuchnia kojarzy się nam głównie z tortillą, czyli kukurydzianym lub pszennym plackiem, w który zawija się mięso i warzywa. Oryginalny skład tortilli, która znana i szeroko wykorzystywana była jeszcze przed Konkwistą, to mąka kukurydziana, woda i sól. Wraz z Hiszpanami, upowszechniło się także stosowanie mąki pszennej, a ta wersja placka popularna jest na granicy Meksyku i Teksasu. Tutaj powstała też mieszanka kuchni tych dwóch rejonów, popularnie zwana kuchnia tex-mex. Dania charakterystyczne dla tej kuchni, to m.in. chili con carne, fajita oraz nachos, czyli placki kukurydziane, pokrojone na mniejsze kawałki i doprawione solą, chilli lub serem – doskonale nadają się do sosów z pomidorów i awokado.

Tortilla wykorzystywana jest także do dań śniadaniowych – np. w formie pokrojonych pasków, w sosie pomidorowym z cebulą i serem oraz jako baza dla jajek sadzonych, także uzupełnionych o sos pomidorowy. Na ciepło możemy ją podać w formie quesadillas, czyli placka z serem żółtym, kurczakiem i pomidorami, złożonego na pół i usmażonego. Przed podaniem, kroi się go zazwyczaj na trójkąty, ułatwiając spożycie dania.

Salsa to rodzaj sosu, który dodawany jest do dań głównych na terenie całego kraju. Istnieje wiele rodzajów tego sosu, ale najpopularniejsze to guacamole, salsa pomidorowa oraz z mango. Guacamole to pasta z awokado, którą doprawia się sokiem z limonki i solą. Jej smak można również wzmacniać pomidorami, ostrymi papryczkami, cebulą, kolendrą oraz innymi przyprawami. Salsa pomidorowa to najpopularniejsza forma sosu, wytworzonrgo z pomidorów, cebuli, kolendry oraz soku z limonki z dodatkiem chilli. Przygotować można również salsę z mango, która jest świetnym uzupełnieniem dań drobiowych oraz owoców morza – zwłaszcza krewetek z grilla. Ma słodki, orzeźwiający smak.

W związku z bliskością morza i oceanów, w kuchni meksykańskiej występuje również dużo przepisów na ryby i owoce morza. Jedną z nich jest np. Ceviche, czyli sałatka z surowej ryby, zamarynowanej sokiem z limonki z przyprawami – cebulą, papryką i solą. Podaje się ją często z kukurydzą, ziemniakami oraz awokado. Inną popularną potrawa jest pescado a la veracruzana, gdzie do ryby dodaje się sos z kaparów. Owoce morza mogą być również podane z rusztu, czyli a la plancha, a są to zawsze pokrojone homary, langusty, małże i krewetki.

Powszechne jest także wykorzystanie czekolady, nie tylko do dań typowo słodkich. Gorzka odmiana czekolady doskonale sprawdza się w sosach, nadając im gęstą konsystencję i lekko słodki, orzechowy smak. Co ciekawe, takimi sosami polewany jest zazwyczaj drób – kurczak lub indyk, których mięso jest dobrą bazą dla smaków zarówno słodkich, ostrych, jak i kwaśnych. Przyrządzając dania „czekoladowe”, należy pamiętać o dodaniu chilli, która łagodzi słodki smak i nadaje całości specyficzny aromat. Takie połączenie ma w kuchni meksykańskiej wielowiekową tradycję – Aztekowie pili czekoladę z chilli podczas ceremonii, które nie rzadko kończyły się krwawą masakrą...

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję