Kuchnia Węgierska

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kiedy mowa o kuchni węgierskiej na pierwszym planie majaczy papryka, owocowe wina, gulasze i rozmaite przyprawy. Dania węgierskie cechujące się pikanterią, zawierające różnego typu gatunki mięsa oraz warzywa sezonowe, choć złożone z prostych składników tworzą kompozycje, które zachwycają smakiem i aromatem.

Gulasz jest z całą pewnością jedną z najbardziej znanych potraw na Węgrzech. Nazwa dania wywodzi się od słowa Gulyas- pasterze. To oni ponoć już w IX wieku wędrując po węgierkich drogach gotowali to aromatyczne danie- przy czym nie mając za wielkich możliwości na kuchenne fanaberie sprowadzali przygotowanie posiłku do gotowania w wielkim kotle, na otwartym ogniu suszonych kostek mięsa z dodatkiem cebuli. Dzięki tej tradycji Węgrzy uwielbiają przyrządzać swe dania w kociołkach, a gotowane w ten sposób gulasze i lecza są uznawane na Węgrzech za najbardziej autentyczną wersję pierwowzoru dań przyrządzanych przed wiekami przez wędrownych nomadów.

Znaczące zmiany w węgierskiej kulturze, a także kuchni zaszły za czasów panowania króla Mathiasa (1458- 1490) Dzięki jego włoskiej żonie, węgierska kuchnia nabrała włoskich cech, a gotowanie stało się finezyjną sztuką. To dzięki Beatriche węgierski indyk został uznany za najlepszego w Europie. Popularne stały się też sery, makarony, czosnek i cebula. A wśród mięs królowały wieprzowina, wołowina, dziczyzna i jagnięcina.

Kiedy Turcy w XVI zajęli tereny Węgier swe kulinarne zwyczaje przenieśli ze sobą na przejęte tereny. To Turcy wprowadzili do kuchni węgierskiej paprykę. Warzywo to stało się symbolem Węgier i od tego czasu- nieodłącznym elementem madziarskich potraw. Dziś uznawana jest wręcz za przyprawę narodową. Dzięki temu tak popularne stały się paprykarze i wszelkiego rodzaju pikantne sosy z udziałem papryki i czosnku. Prócz papryki Turcy nauczyli też Madziarów przyrządzania cienkich kruchych placków tzw. fillo a także wprowadzili do węgierskiej kuchni strudle, drożdżowe ciasto- langosz, zupę rybną- halászlé i faszerowane warzywa. To za ich przyczyną na Węgrzech zaczęto pić kawę.

Od XVII do XIX na Węgrzech nastały czasy panowania monarchii Habsburgów. Dzięki temu do węgierskiej kuchni wdarły się dania kuchni austriackiej i niemieckiej- to wówczas na terenach węgierskich zapanowała moda na pieczenie ciast. Pod niemieckimi rządami do kraju nad Budą wprowadzono do kuchni sznycle, kiełbaski, ziemniaki i gulasze warzywne zagęszczona na mące i smalcu (főzelék).

Na początku XXw kuchnia węgierska była popularna na całym świecie. Choć rządy komunistyczne doprowadziły do spadku jej formy i sławy obecnie mówi się o niej coraz częściej. Ta pełna smaków kuchnia- będąca na skutek historycznych wydarzeń finezyjną mieszanką różnorodnych kultur kulinarnych- zachwyca podniebienia ludzi na całym świecie.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję