Kuchnia Żydowska

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kuchnią każdej Żydówki rządzą surowe zasady, których nieprzestrzeganie wiąże się z życiem w grzechu. Wywodzą się z Biblii i bardzo silnie spajają społeczeństwo, a ich tysiącletnia praktyka zaowocowała wieloma potrawami o oryginalnym, wręcz niepodrabialnym smaku.

Żydzi dzielą potrawy na koszerne i trefne, czyli czyste i nieczyste. Zasady te zapisano w Torze, a powtórzono księgach Miszna i Talmud. Według nich, Żyd może spożywać mięso zwierząt o „rozszczepionym kopycie”, czyli krów, owiec i kóz. Do dozwolonych zaliczają się także kurczaki, indyki i kaczki. Konieczne jest też ograniczenie się w kwestii ryb – słuszne są tylko te, które posiadają oskrzela oraz łuski. Jadłospis można jednak uzupełnić o niektóre gatunki szarańczy, która zawiera duże ilości białka.

W życiu pobożnego Żyda istotny jest również sposób przygotowania posiłków, poczynając od uboju, a kończąc na kolejności spożywania. Zakazane są polowania oraz łowienie na wędkę. Niedozwolone jest również spożywanie krwi. W tym celu, po ubiciu, mięso jest solone i maczane, by umożliwić jak najszybsze oczyszczenie. Zwierzę ubija rzezak, który posługuje się niezwykle ostrym i gładkim ostrzem. Śmierć zadaje przecinając żyły i tętnice, łącznie z przełykiem. Po uśmierceniu następują oględziny, mające na celu ustalenie, czy zwierzę rzeczywiście było zdrowe i czy, np. nie padłoby w ciągu najbliższego roku. Prócz tego, wycinane są pewne niekoszerne części, m.in. nerw kulszowy. Zasady dotyczące sposobu spożywania posiłków dotyczą np. mleka, które powinno być stosowane dopiero po upływie kilku godzin od zjedzenia mięsa.

Zakaz stosowania zakwasów podczas święta Pesach, zaowocowało powstaniem macy, która swoim składem i sposobem produkcji, nawiązuje do chleba, którym żywili się Izraelici przed ucieczką z Egiptu. Macę można podawać na wiele sposób, np. w formie Matzo Brei. Smażona, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.

Każde żydowskie święto wiąże się ze specjalnym menu. Wiele z tych potraw zostało zaadaptowanych przez mieszkańców terenów, na których osiedlili się wiecznie poszukujący własnego miejsca, Żydzi. W ich kuchni, często stosowane są również dania, które przypominają nasze codzienne potrawy, np. naleśniki z serem po żydowsku, którym nadano atrakcyjną formę prostokątnych kopert, wypełnionych serem.

Nie sposób również nie wspomnieć o słodkich smakach, które pochodzą z Izraela. Challah czyli żydowska chałka, jest jedną z popularniejszych przekąsek na drugie śniadanie także w Polsce. Z dodatkiem kruszonki lub dżemu jest przysmakiem wielu dzieciaków. Warto również zwrócić uwagę na Rugelach, czyli kruche rożki wypełnione nadzieniem orzechowym. Otoczone chrupiącym ciastem, nadzienie rozpływa się w ustach i powoduje, że pierożki bardzo szybko znikają z talerza. Charakterystyczny smak orzechów zawartych w ciastkach dobrze komponuje się ze smakami na polskim stole wigilijnym, warto więc wypróbować ten przepis przy okazji kolejnych świąt. Kolejną egzotycznie brzmiącą słodkością jest Hamantaschen. Delikatne ciasteczka z makowym nadzieniem będą ozdobą każdego stołu.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję