Blanszowanie warzyw

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Blanszowanie warzyw to krótkotrwały proces mający na celu oczyszczenia z bakterii i zmiękczenia surowych warzyw. Dzięki tej metodzie warzywa pozostają surowe, posiadają nadal piękne, intensywne kolory, nie tracąc swych witamin (tak jak przy gotowaniu, czy smażeniu warzyw) ani smaku. Jak poprawnie przeprowadzić proces blanszowania?

Sam proces jest w sobie bardzo prosty. Potrzebujemy dwóch naczyń- z gorącą i zimną wodą, oraz surowych warzyw. W pierwszym etapie warzywa zanurzamy we wrzątku. Pozostawiamy je w tych warunkach przez ok. 2 min, a następnie przenosimy warzywa do pojemnika z zimną wodą. Nie należy trzymać ich w wodzie zbyt długo bo stracą swój smak i atuty zdrowotne. Należy też pamiętać by po wyjęciu z gorącej wody jak najszybciej zahartować produkty zimną wodą przez co zatrzymamy proces gotowania.

Jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie techniki blanszowania- praca znacznie się uprości jeśli posłużymy się kuchennym sitkiem na którym położymy warzywa. Do blanszowania można również wykorzystać parę wodną- należy jednak pamiętać iż wówczas pierwszy etap musi zostać wydłużony (ogrzewanie warzyw przy pomocy pary powinno być o 1,5 raza dłuższe niż przy wykorzystaniu gorącej wody).

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję