Cukier waniliowy, a wanilinowy

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Cukier waniliowy i wanilinowy- choć nazwy różnią się tylko jedną literką nie są to takie same produkty.

Cukier waniliowy
Cukier waniliowy jest mieszanką cukru buraczanego z laskami wanilii, bądź też z ekstraktem z wanilii. Produkowany jest w Europie. W innych krajach świata jego cena jest znacznie wyższa. W bardzo prosty sposób można go wykonać w domu, poprzez wykorzystanie białego cukru i kilku laseczek wanilii.
 

Cukier wanilinowy
Cukier wanilinowy jest otrzymywany sztucznie w chemicznej syntezie z np. ligniny, eugenolu, czy kwasów lignosulfonowych. Jest on szeroko rozpowszechnionym produktem na rynku, gdyż jego sposób pozyskiwania jest znacznie tańszy od cukru waniliowego. To powoduje, że jest on bardziej popularny, a jego cena jest niższa od ceny cukru waniliowego. Należy jednak być świadomym, iż wykorzystanie cukru wanilinowego może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Produkt ten może być bowiem u alergików niebezpiecznym związkiem chemicznym powodującym  alergie, podrażnienia i zmiany naskórne.
Z tego względu do kuchennych wypieków zdecydowanie lepiej korzystać z cukru waniliowego, który uświetni nasz wypiek nie szkodząc naszemu zdrowiu.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję