Czas na przetwory!

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ogórki, papryki, grzybki… Wielkimi krokami nadchodzi czas na słoikowe przetwory. Warto pamiętać o kilku praktycznych wskazówkach podczas przygotowania zimowych zapasów.

1. Produkty, które chcesz marynować w słoikach muszą być świeże. Marketowe- często woskowane warzywa się nie sprawdzą.

2. Pamiętaj by przed wykorzystaniem wysterylizować słoiki.

3. Używaj nowych zakrętek. Dzięki temu pozbędziesz się obaw o to czy Twoje przetwory się nie zepsują. Stare zakrętki mogą ulec korozji oraz mogę nie zapewniać dobrej szczelności.

4. Po napełnieniu słoika- zawsze- wycieraj jego brzegi zanim nałożysz zakrętki.

5. Słoiki pasteryzuj! W dużym naczyniu zagotuj wodę. Na spód połóż ściereczkę, a na to przygotowane słoiki. Po pasteryzacji odwróc słoiki (denkiem na dół) i odczekaj do ostygnięcia. Dzięki pasteryzacji zyskujesz większą gwarancję na to, że przetwory się nie zepsują.

6. Etykietuj swoje przetwory- umieszczaj daty i nazwy wykonanych smakołyków na słoikach.

7. Słoiki przechowuj w czystym, chłodnym, ciemnym i suchym miejscu- szafce, spiżarni, piwnicy itp…

8. Przed pierwszym spożyciem najlepiej odczekaj ok. 3 tygodni po przyrządzeniu słoików - dzięki temu przygotowane produkty będą mieć odpowiedni smak, a marynata nie będzie zbyt ostra.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję