Czym kierować się przy zakupie chleba?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Zboża są koniecznym elementem naszej diety. Dlatego, warto zwrócić szczególną uwagę na używane produkty zbożowe- czy te które spożywamy są na pewno zdrowe? W polskiej tradycji chleb króluje już od pokoleń jako główny dodatek do posiłków. Niestety nie wszystkie typy chleba, które kupujemy w piekarniach, sklepach spożywczych i marketach są dobre dla naszego organizmu. Na co należy zatem zwrócić uwagę podczas wyboru chrupkiego bochenka?

Przede wszystkim istotne są składniki z których został wykonany chleb. Tak naprawdę do wypieku tradycyjnego chleba potrzeba tylko 4 elementów- mąki, wody, soli i drożdży (lub zakwasu). Zatem w składzie to te składniki (lub ewentualnie ziarna, nasiona, suszone owoce itp.) powinny być na pierwszym i zarazem najlepiej- na ostatnim miejscu.

Jeśli mamy do wyboru chleb opakowany, w foliowym woreczku, a chleb bez opakowania- lepszym wyborem będzie druga opcja. Opakowane chleby zawierają zwykle dodatkowe substancje, które mają przedłużyć termin przydatności produktu- foliowe opakowanie ma w tym swój istotny wkład. Dlatego warto pamiętać, iż dobry chleb to zwykle taki bez foliowego opakowania, który dodatkowo po zakupie nie spleśnieje, a co najwyżej wyschnie i stanie się czerstwy.

Warto też zwrócić uwagę na wagę chleba- lekkie, napompowane bochenki z reguły będą wzbogacone w dodatkowe składniki takie jak spulchniacze, regulatory i inne elementy, które mają poprawić wizualny wygląd produktu.

Kolor pieczywa jest również istotnym, jednak niekoniecznie jednoznacznym wyznacznikiem tego czy chleb jest naturalny. Choć, owszem, zwykle ciemniejsze chleby są lepsze. Niestety ostatnio i te wykonywane z jasnej mąki, z dodatkiem niezdrowych półproduktów posiadają piękną, ciemną skórkę- a wszystko przez dodatkowe, często również chemiczne dodatki „barwiące” skórkę bochenka.

Patrząc na skład istotne jest zwrócenie uwagi na kolejność podanych składników- pierwszy podany półprodukt jest bazą naszego pieczywa i to jego w bochenku jest najwięcej. Czasem w składzie podane są procentowe zawartości danych składników- co jest świetnym rozwiązaniem np. w przypadku chlebów mieszanych- a więc takich, w których mamy do czynienia zarówno z mąką pszenną jak i żytnią.

Jeśli chodzi o typ mąki użytej do wypieku chleba- najmniej wartościowe są chleby powstałe z pszennej mąki- jeśli ktoś ma jednak problemy z trawieniem warto zdecydować się na ich spożywanie, gdyż nasz organizm łatwiej przyswaja mąkę pszenną, niż np. mąkę żytnią służącą do wypieku ciemnego pieczywa.

Jeśli na opakowaniu podany jest typ mąki to im wyższa cyfra- tym więcej odżywczych walorów zawiera wykorzystana mąka. Dla przykładu mąka pszenna typu 750 zawiera 0.75 % substancji mineralnych, gdy mąką typu 2000 zawiera ich 2%. Im niższy typ mąki tym jest ona bielsza, natomiast wyższe typy mąki są zwykle raz albo w ogóle nie przesiewane, dzięki czemu zawierają w składzie otęby- są też ciemniejsze, a co za tym idzie wypiekane z nich bochenki mają ciemniejszą barwę.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję