Dekorowanie potraw

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Już w czasach średniowiecza ludzie mieli świadomość tego, że dobre jedzenie to nie tylko kwestia smaku. Sztuka dekorowania potraw – z języka francuskiego – nazywana jest garnirowaniem.

Bo oczywiście zmysł smaku jest niezwykle istotny, bardzo ważny jest też zapach potrawy, ale atrakcyjność podania i dekoracja potrawy dopełnia całości i sprawia, że jedzenie staje się przyjemnością. Wbrew pozorom nie jest domeną wyłącznie zawodowych kucharzy. Ponieważ dekoracje można wykonać praktycznie ze wszystkich owoców, warzyw i kwiatów, a ich przygotowanie niekoniecznie musi być skomplikowane, z powodzeniem możemy postarać się urozmaicić i uatrakcyjnić naszą kuchnię domową.

Estetyczne doznania, które są nierozerwalnie połączone z konsumpcją zdają się wręcz dominować w trendach jakie są lansowane przez wykwintne restauracje. Każde danie, od przystawek do deseru wydaje się być starannie przygotowanym dziełem sztuki, gdzie każdy dekoracyjny dodatek, ma swoje miejsce i swoją rolę. W ten trend wpisuje się także sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, każdy z nas widział misternie wykonane dzieła np. z arbuza.

Oczywiście, w codziennej kuchni nie jesteśmy w stanie poświęcać tyle czasu na dekorowanie jedzenia, ale możemy zadbać aby każda potrawa swoim wyglądem pobudzała apetyt i cieszyła także oczy.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję