Domowe kostki rosołowe bez chemii

(ania88)

Czasami potrzebujemy kostki rosołowej np. do zupy krem. Jednocześnie nie chcemy się truć glutaminianem i innymi szkodliwymi składnikami, ani gotować ogromnych porcji rosołu, aby zużyć tylko 2 szkl. W takich przypadkach najlepiej przygotować sobie raz domowe kostki i mieć je zawsze pod ręką . Jest to świetne rozwiązanie dla osób lubiących zdrową kuchnię i np. robiących małą ilość porcji.

Sposób przygotowania takich kostek jest bajecznie prosty. Wystarczy przygotować bardzo intensywny bulion. Oczywiście może on być zarówno drobiowy, wołowy, z wędzonym boczkiem jak i po prostu warzywny - wszystko zależy od gustu i od tego, do czego zazwyczaj jest on nam potrzebny.

Ostudzony bulion należy wlać do woreczków lub pojemniczków na kostki lodu i włożyć do zamrażalnika.

*Można użyć zarówno odcedzonego bulionu jak i zmiksowanego z warzywami (najlepiej przy użyciu blendera).

*Trzeba pamiętać, że w zależności od intensywności naszego wywaru może się okazać, że trzeba będzie użyć np. 5 kostek zamiast 1.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję