Drożdże, różne gatunki

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Drożdże to rodzaj mikro organizmów- grzybów z rodziny drożdżowatych żyjących w powietrzu wokół nas. Te, wykorzystywane do pieczenia, podobnie jak proszek do pieczenia i soda mają na celu poprawić jakość naszych wypieków. Ich wykorzystanie sprawia, że pieczone dania ładnie wyrastają, zwiększając swą objętość, stają się puszyste i smaczne.

Istnieją cztery rodzaje drożdży wykorzystywane do wypieku. Choć można je stosować zamiennie nie mają do końca tych samych właściwości, dlatego warto wiedzieć które z nich pozwolą na uzyskanie najlepszych ciasteczek, a które sprawią, że lekkie ciasto będzie wyśmienitym deserem.

Możemy wyróżnić 4 rodzaje drożdży do wypieków. Najbardziej popularne są drożdże świeże. Sprzedawane są w kostce, w papierowych opakowaniach. W tej postaci drożdże koniecznie trzeba trzymać w lodowce (mają krótki czas ważności!), natomiast jeśli chcemy je dłużej przechowywać musimy je zamrozić. Ważne by przed zakupem upewnić się czy produkt jest naprawdę świeży. Drożdże powinny mieć jasny, kremowy odcień, słodko pachnieć i powinny być w stałej, zbitej formie.

Drożdże suszone aktywne, w postaci granulek mogą być wykorzystywane zaraz po otwarciu. Mają dłuższy czas ważności niż świeże drożdże i w odróżnieniu od nich nie muszą być przechowywane w lodówce. Są bardzo odporne na warunki klimatyczne takie jak temperatura czy wilgotność powietrza. Są wykorzystywane głównie w amatorskich wypiekach, a cenione ze względu na łatwość ich wykorzystania. Do wypieku konieczne jest rozpuszczenie ich w wodzie, bądź mleku.

Drożdże suche instant występujące w bardziej sypkiej formie, znajdziemy w postaci przypominającej bułkę tartą . Mają tą zaletę, iż nie musimy jak, w przypadku świeżych drożdży, przygotowywać z nich rozczynu . Drożdże instant można bezpośrednio zmieszać z mąką, bądź innymi suchymi składnikami. Ten gatunek na pewno pozwoli nam zaoszczędzić czas podczas przyrządzania wypieków. Jest też łatwiejszy w użyciu. W szczelnym opakowaniu, bądź pojemniku można je przechowywać do 2 lat! (w temperaturze pokojowej).

Drożdże w postaci płynnej - są raczej słabo znane w Polsce- wykorzystywane głównie w Stanach, Australii i Europie Zachodniej. Przede wszystkim, używa się ich w profesjonalnych piekarniach i cukierniach. Drożdże w tej postaci łatwo łączyć z ciastem. Świetnie natomiast sprawdzają się zarówno w ręcznie przygotowywanych wypiekach, jak i tych przy użyciu urządzeń elektrycznych. Należy je przechowywać w chłodzie w temperaturach od 0 do 10 st. C.

Oczywiście istotna jest szybkość i wygoda w zastosowaniu drożdży, jednak do ciast cięższych, o dużej ilości jaj i tłuszczu, drożdże świeże pozwolą na uzyskanie lepszych efektów. Natomiast drożdże typu instant polecane są głównie do lekkich ciast i ciasteczek. Drożdże w płynnej postaci przydają się przede wszystkim podczas przygotowania dużej ilości drożdżowych wypieków, w krótkim czasie.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję