Grillowanie

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Grillowanie to sposób na relaks, spotkanie towarzyskie, wyjazd na łono natury czy imprezę okazjonalną. Typowe dania to kiełbasy, mięso wieprzowe jak karkówka, schab, żeberka, szaszłyki, boczek, szynka, łopatka, polędwiczki oraz drób: skrzydełka, nóżki, udka, piersi

Bardzo popularne są także dania z ryb: pstrąg, łosoś, okoń, panga, dorsz i inne. Nie możemy zapomnieć o warzywach, owocach oraz przyprawach i sosach. Grillowane potrawy mogą być pieczone bezpośrednio na ruszcie, zawinięte w folię lub ułożone na specjalnych tackach do grillowania.

Na szczególną uwagę zasługują delikatne mięsa, ryby, a także warzywa i owoce, z których podczas grillowania łatwo i bezpowrotnie wypływają soki. Tacka lub folia zabezpieczy potrawę przed bezpośrednim oddziaływaniem żaru i spowolni uciekanie z niej płynów, w ten sposób potrawy zachowują swoją soczystość. Zawiniętą w folię rybę łatwiej można również obrócić, ponadto ryba będzie się piec w aromacie ziół uprzednio do niej dodanych.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję