Grillowanie warzyw

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Krótki poradnik o tym jak grillować warzywa i grzyby.

Papryka
Przygotowanie: Przetnij warzywo i usuń gniazdo nasienne. Skrop oliwą.
Czas grillowania: 6-10min skórką w dól, druga strona- ok. 3-4 min.

Cebula
Przygotowanie: Przekrój na pół. Skrop oliwą i posyp solą do smaku.
Czas grillowania: 8-10min z każdej strony

Kukurydza
Przygotowanie: Pozostaw łodygę i łuski. Delikatnie usuń białe nitki i namocz w zimnej wodzie (ok. 15 min) Po wyciągnięciu z wody ponownie dokładnie owiń warzywo łuskami.
Czas grilowania: 10- 20 min, kilkakrotnie przewracać

Grzyby
Przygotowanie: Użyj dużych „czapeczek” Skrop je oliwą z oliwek.
Czas grillowania: 8-10 min z każdej strony

Bakłażan, Cukinia
Przygotowanie: Przecinaj wzdłuż na podłużne plasterki lub wszerz tworząc okrągłe talarki. Ich grubość nie powinna przekraczać 1 cm. Pokrojone delikatnie skrop oliwą. Cukinie posyp solą.
Czas grillowania: 4-5min( bakłażan); 5-8min(cukinia) - z każdej strony

Por
Przygotowanie: Białą część pora przekrój na pół tworząc 2 połówki. Warzywo delikatnie skrop oliwą. Duże pory warto lekko obgotować przed grillowaniem.
Czas grillowania: 4-6 min z każdej strony.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję