Jadalne kwiaty

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kiedy myślimy o warzywach i owocach, zazwyczaj wyobrażamy sobie ich liście, korzenie, pestki lub to, czym są otoczone. A co z innymi elementami, występującymi praktycznie w każdej jadalnej roślinie? Co z kwiatami?

Zacznijmy od tego, że na każdym talerzu co jakiś czas pojawia się kwiatostan. Nie jest do końca rozwinięty i nie przybiera tak pięknych form jak róże czy goździki, ale posiada dużo witamin i składników mineralnych. Jest przy tym lekkostrawny. Kalafiora, bo o nim mowa, przyrządzić możemy na wiele sposobów – gotując, zapiekając, smażąc... Wspaniale sprawdza się w zupach, sałatkach i jako jarzynowy dodatek do dań mięsnych. Podobnie jest z brokułami. Warzywa te najlepiej smakują podzielone na różyczki i usmażone w panierce. Z sosem czosnkowym lub majonezowym, tworzą fantastyczną przekąskę.

Jeść możemy również klasyczne kwiaty, które dotychczas zachwycały nas, stojąc w wazonie. Jednym z piękniejszych możliwości jest magnolia. Pochodzi z Azji i jest symbolem czystości i szczerości. Jej płatki można marynować lub ususzyć i sproszkować. W tej formie służą jako przyprawa do ryżu. Dobrze smakują również w zalewie octowej. Nie poleca się jedzenia ich w dużych ilościach – mają bardzo intensywny smak, przez co lepiej sprawdzają się jako dodatki do rożnych potraw. Co ciekawe, uważa się je za wyjątkowo silny afrodyzjak...

Fiołki to z kolei malutkie kwiatki, które często hodujemy na działkach czy przydomowych ogródkach. Fioletowe i białe płatki wykorzystać można np. do uwarzenia syropu, który cechuje się pięknymi kolorami i delikatnym smakiem. Możemy również spożywać ich liście. Fiołki są źródłem witaminy C, więc doskonale sprawdzą się jesienną porą, jako zdrowy dodatek do herbaty.

„Kocha, nie kocha...” czyli stokrotki. Ich lekko miętowy smak sprawdzi się w sałatkach oraz herbacie. Ze spokojem można je również dodać jako jadalną ozdobę do orzeźwiających napojów. Są źródłem beta-karotenu, białek i cukrów. Za pomocą tych delikatnych kwiatków, ożywić możemy omlety oraz wypiekane w domu bułki. Z uzyskanego ze stokrotki soku, przygotowuje się także letnią, słodkawą zupę.

Kolejnym jadalnym kwiatem jest bratek. Ma słodkawo-cierpki smak, jednak dobrze komponuje się jako składnik sałatek, zup czy dań mięsnych. Herbata zaparzona z bratków powinna być istotnym składnikiem diety nastolatków, ponieważ świetnie radzi sobie z trądzikiem. Ceniony jest także za przyspieszanie przemiany materii i odtruwanie organizmu.

Jednym ze słodszych kwiatów jest natomiast czarny bez. Najczęściej stosuje się go jako środek leczniczy – niezastąpiony przy przeziębieniach czy gorączkach. Ma również właściwości moczopędne. Poza kwiatami, z bzu wykorzystuje się także jego owoce, które mogą posłużyć do zrobienia marmolady lub zupy.

Pospolity, rosnący przy każdej kępce trawy, mlecz (mniszek lekarski) również ma zastosowanie w kuchni. Młode liście, prócz tego że są przysmakiem ślimaków, nazywane są także „sałatą francuską”. Wynika to z zamiłowania Francuzów do tej rośliny i dodawania jej, podobnie jak i stokrotki, do sałatek, pieczywa i omletów. Przed podaniem, warto wymoczyć liście przez około 30 minut – utracą wtedy goryczkę. Wyciekający z łodyg sok ma dużą wartość dla medycyny naturalnej – stosowany na kurzajki, zasklepia je i zapobiega dalszemu rozprzestrzenianiu się, jest także środkiem łagodzącym skutki ukąszeń owadów.

Występująca na brzegach wszystkich polskich zbiorników wodnych pałka szerokolistna, jest w całości roślina jadalną! Jej liście gotować można w zupie (niczym pora) oraz spożywać na surowo, pod warunkiem, że są chrupkie. Kłącze jest źródłem cukrów, skrobi i białka. Można je gotować, dusić oraz piec. Niestety jest dość trudne w spożyciu – łykowate wnętrze zazwyczaj nie daje się pogryźć, więc po dłuższym żuciu i wyssaniu większość składników mineralnych, należy je po prostu wypluć.

Kolejnym stałym bywalcem naszych pól jest koniczyna łąkowa. Jej piękne, fioletowo-różowe kwiaty, prócz parzenia w herbacie, wykorzystać można także jako składnik obiadu. Okazuje się, że ich smak zbliżony jest do tego, jaki oferuje nam szpinak. Znudzonym fioletowym zabarwieniem, polecić można, mającą takie samo zastosowanie, koniczynę białą.

W wielu domach, tradycyjnie robiło się marmoladę z róży. Jej zapach i słodkawy smak, kojarzymy również z pączkami i innymi słodkimi wypiekami. Marmoladę robi się z płatków lub owoców róży japońskiej, zwanej także dziką. Płatki wykorzystać można także do przygotowania wody różanej, która ma szerokie zastosowanie spożywcze i kosmetyczne. Potrawom, do których jest dodana, dodaje aromatu. Doskonale sprawdza się jako uzupełnienie marynat i sosów do mięs, a także jako dodatek do jogurtów i puddingów.

Przed przyrządzeniem smakołyków z kwiatów, należy przede wszystkim zaopatrzyć się zdrowe, niepryskane egzemplarze. Niestety rośliny, które kupić możemy w kwiaciarniach, zwykle pryskane są trującymi środkami chemicznymi, pozwalającymi zachować dłużej świeżość i ładny wygląd. Polne kwiaty, narażone są z kolei na zanieczyszczenia pochodzące z powietrza, np. spaliny. Warto więc podjąć próbę hodowli we własnym ogródku lub doniczkach i podlewać oraz nawozić jedynie naturalnymi, nietoksycznymi środkami. Dopiero wtedy możemy mieć pewność, że ozdobione przez nas potrawy lub desery są zdrowe i prócz walorów estetycznych, czerpać możemy z nich także witaminy i potrzebne nam minerały.

 

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję