Jak dobrze ubić białka?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Białko kurze na szeroką skalę jest wykorzystywane w naszych kuchniach. Przeważnie ubija się z nich puszystą pianę- która stanowi istotny składnik wielu ciast i ciasteczek. Jakość piany zależy od wielu czynników, a dodatkowo niesie ze sobą zapowiedź tego jak będzie wyglądał nasz wypiek. Jak zatem ubić idealną pianę z białek?

Przede wszystkim bardzo ważna jest temperatura. Najlepszą opcją jest ubijanie białek, które posiadają temperaturę otoczenia- wówczas o wiele łatwiej otrzymać sztywną puszystą pianę. Zimne białka trudniej napowietrzyć. Zatem jeśli korzystamy z jajek wyciągniętych z lodówki- warto je pozostawić przez pewien czas na kuchennym blacie by nabrały właściwej temperatury i dopiero wówczas wykorzystywać do dalszej pracy.

Poza temperaturą najlepszą opcją jest ubijanie białek w miedzianych naczyniach. Najgorzej natomiast sprawują się naczynia plastikowe. Przed umieszczeniem w pojemniku białek, koniecznie miskę musimy oczyścić ściereczką. Przy kontakcie z wodą lub tłuszczem białka ciężko nam będzie ubić.

Z tego względu tak istotną rzeczą jest też dokładne odseparowanie żółtek od białek. W pojemniku z białkami nie powinna się znaleźć ani odrobina żółtka. Do ubijanych białek można dodać szczyptę soli, lub kilka kropel octu, bądź soku z cytryny- te produkty mają na celu ułatwić nam ubijanie i zapewnić lepszą trwałość piany. Również cukier utrwala masę białkową. Należy go jednak dodawać po chwili od rozpoczęcia ubijania. Najlepszą w tym wypadku formą cukru będzie cukier puder.

Warto się też postarać i nie ubijać jajek zbyt długo- gdyż przesadne ubijanie doprowadzi do rozrzedzenia piany. Kiedy w białku widoczne są wyraźne ślady po trzepaczce lub mieszadełkach miksera, a po odwróceniu miski piana nie spływa- wówczas piana ma już konsystencję idealną i można już zaprzestać jej dalszego ubijania.

Pamiętajmy, że zawsze dodajemy lekką pianę do ciężkiego ciasta i delikatnie łączymy je ze sobą starając się by powstałe ciasto zachowało puszystą konsystencję białek.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję