Jak naprawić kulinarną pomyłkę?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Każdy może mieć gorszy dzień w kuchni. Wystarczy chwila nieuwagi, niedopatrzenie i nagle nasz żmudnie przygotowywany posiłek nie smakuje, lub nie wygląda jak powinien. Choć nie zawsze, mimo to, niektóre kulinarne błędy można naprawić. Wystarczy tylko wiedzieć jak.

PRZESOLONE
Za słone potrawy rozcieńcz przez dolanie niewielkiej ilości wody, odrobiny cukru i octu jabłkowego by zrównoważyć smak. Do gulaszu najlepiej dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Ziemniaki mają tą zaletę, że wchłaniają sól i inne przyprawy Po ugotowaniu pozbądź się go z potrawy.

ZA KWAŚNE
Zbyt kwaśne sosy rozcieńcz niewielką ilością sody lub cukru

ZA SŁODKIE
Zbyt słodkie potrawy najlepiej naprawić używając soku z wyciśniętej cytryny lub soku z dodatkiem octu.

NIEWŁAŚCIWA KONSYSTENCJA
Sosy o nierównej konsystencji przetrzyj przez sitko. Możesz tez je „wygładzić” przy pomocy blendera.

ROZGOTOWANE
*Rozgotowane warzywa utrzyj z odrobiną soli, oliwy z oliwek lub masła w malaskerze. Możesz je podać jako dodatek do posiłku (np. mięsa lub zupy).

*Rozgotowany makaron przez chwilę ogrzewaj na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek- do chwili aż lekko stwardnieje. Na koniec możesz go posypać utartym parmezanem.

*Rozgotowanego kurczaka posiekaj na kawałki. Wymieszaj z oliwą z oliwek, bazylią, tymiankiem, estragonem, solą i pieprzem. Dodaj zieloną sałatę, polej sosem. Danie potraktuj jako sałatkę.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję