Jak poprawnie rozmrażać żywność?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Rozmrażanie żywności na kuchennym blacie nie jest najlepszą opcją dla naszego zdrowia, z tego względu warto poznać inne, korzystniejsze metody rozmrażania.

Kiedy rozmrażamy żywność w temperaturze pokojowej sprzyja to i przyspiesza rozwój bakterii- z tego względu bezpośrednio wyjętą z zamrażalki żywność nie powinno się rozmrażać w warunkach pokojowych. Świetnie natomiast sprawdzi się tu lodówka! Ten sposób zapewni nam bezpieczne powolne rozmrażanie żywności w odpowiedniej temperaturze. To bardzo dobry sposób na rozmrażanie mięsa- należy tylko pamiętać o umieszczeniu pod nim głębszej miseczki by zapobiec kapaniu wody na inne produkty znajdujące się w naszej lodówce. Male produkty rozmrażać można przez noc- przy rozmrażaniu większych warto poświęcić kilka godzin więcej.

Innym sposobem rozmrażania żywności jest umieszczenie mrożonki w pojemniku z zimną wodą. Ta metoda pozwala na bardzo szybkie rozmrożenie produktu. Należy tylko kontrolować czy woda jest wystarczająco zimna i zmieniać ją mniej więcej co 30min. Ten sposób nie jest polecany do rozmrażania mięsa- ze względu na możliwość rozwinięcia się bakterii salmonelli. Produkty rozmrożone w ten sposób idealnie nadają się do gotowania i smażenia.

Ostatnią możliwością jest rozmrażanie w kuchence mikrofalowej. To najlepszy sposób jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy skorzystać z zamrożonego produktu jak najszybciej. Przy rozmrażaniu tą metodą należy pamiętać by jak najszybciej poddać dalszym procesom kuchennym rozmrażaną żywność. Mikrofalówka przyczynia się do nagrzania produktu oraz powoduje iż zaczyna się on w niewielkim stopniu gotować- pozostawienie takiej żywności bez dalszej obróbki spowoduje rozwój niechcianych bakterii, a co za tym idzie nasze jedzenie bardzo szybko stanie się niejadalne.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję