Jak przechowywać awokado, żeby nie ciemniało?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ciemnienie awokado jest naturalnie i absolutnie nie sprawia, że jest ono niejadalne. Zdecydowanie jednak jego estetyka krępuje przed dzieleniem się nim z gośćmi, a i nam ogranicza wizualną radość z posiłku.

Sposobów na zabezpieczenie awokado przed ciemnieniem jest wiele. Najważniejsze jest to, aby przechowywać pozostałe nam awokado razem z pestką - do guacamole możemy włożyć pestki ze zużytych na niego owoców. Dodatkowo poniżej podajemy kilka najpopularniejszych sposobów ograniczających utlenianie awokado w kolejności od najbardziej do najmniej skutecznych.

1. Pokrojona w spore kawałki czerwona cebula (kilkucentymetrowe). Należy nimi wyścielić dno zamykanego pojemnika i położyć na nią awokado tak, aby tylko skóra z połówki owocu dotykała cebuli (dzięki temu cebula nie wpłynie na smak naszego awokado). Do guacamole można też wrzucić kilka kawałków cebuli na jego wierzch (tak aby można było później wyjąć cebulę przed podaniem).

2. Sok z cytryny - smarujemy odkryte awokado (bez skórki czy pestki) cienką warstwą soku z cytryny. Dodatkowo należy je zamknąć w hermetycznym pojemniku. Trzeba pamiętać, że ta metoda nada lekko kwaśny posmak, dlatego tak zabezpieczone awokado nie do wszystkiego będzie mogło być wykorzystane.

3. Oliwa z oliwek - smarujemy odkryte awokado cienką warstwą oliwy. Dodatkowo należy je zamknąć w hermetycznym pojemniku. Można używać do guacamole, ale najlepiej w wąskich, wysokich naczyniach, aby potrawa nie stała się tłusta.

4. Woreczki strunowe - jeśli używamy tej metody, pamiętajmy aby przed całkowitym zamknięciem struny wyssać z woreczka jak najwięcej powietrza.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję