Techniki topienia czekolady

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Topienie czekolady nie należy do najtrudniejszych technik kuchennych. Jednakże warto znać podstawowe zasady tego procesu. Poniżej krótka charakterystyka motod topienia czekolady.

Wyróżnić możemy 2 najbardziej popularne techniki topienia kostek czekolady- kąpiel wodną lub wykorzystanie możliwości kuchenki mikrofalowej.

Przy topieniu czekolady w kąpieli wodnej -jeśli chcemy wykonać cały proces prawidłowo- powinniśmy na początek podzielić dużą porcję czekolady na mniejsze kawałki. Niewielkie kostki (lub jeszcze mniejsze, posiekane np. nożem, części) o wiele szybciej i bardziej równomiernie się stopią.
Do topienia wykorzystujemy naczynie żaroodporne, które umieszczamy nad garnkiem w którym znajduje się wrząca woda. Czekolada ma się rozpuścić dzięki dzialaniu pary- dlatego podczas topienia w kąpieli wodnej trzeba pamiętać by czekolada nie miała kontaktu z wodą. (Najlepiej dolny garnek zapełnić wodą maksymalnie do polowy). Należy też zwrócić uwagę by naczynie z czekoladą, łyżki, szpatulki... były czyste i suche.
Topienie czekolady najlepiej wykonywać powoli i na niewielkim ogniu. Zapobiegnie to przypaleniu bądź nawet zepsuciu- czekoladowej konsystencji i aromatu. Źle potraktowana czekolada może „odwdzięczyć się” nam się nieprzyjemnymi grudkami i ziarnistą konsystencją.
Istotne jest też regularne mieszanie topionej czekolady (świetnie sprawdzi się tu silikonowa szpatułka). Warto starać się dokładnie mieszać i odrywać topiącą się czekoladę od ścianek naczynia. Dzięki temu znacznie szybciej uzyskamy jednolitą konsystencję. Mieszając i kontrolując cały proces topienia zyskujemy też większą gwarancję, że czekolada się nie przypali.

Jeśli topimy czekoldę w mikrofali- cały zabieg znacząco się skraca i upraszcza. Topienie czekolady za pomocą tego urządzenia jest o wiele mniej pracochłonne.
Istotne jest by połamaną tabliczkę umieścić w odpowiednim pojemniku- który nadaje się do używania w warunkach panujących w mikrowali (należy zwrócić uwagę na napisy zawarte na denku naczynia lub na opakowaniu w ktorym znajdował się produkt podczas zakupu).
Konieczne jest też kontrolowanie temperatury i czasu. Najlepeij przy pierwszym podejściu ustawić temperaturę ogrzewania na 50% mocy urządzenia, a czas na 1min. Po upływie czasu pojemnik wyciągnąć, a czekoladę należy dokładnie przemieszać. Następnie czynności związane z ogrzewaniem i mieszaniem powtórzyć i to parokrotnie (ewentualnie można skrócić czas ogrzewania do 20~30s)- do momentu aż uzyskamy oczekiwany efekt.

Rozpuszczoną czekoladę należy wykorzystać od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepła.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję