Jak poprawnie mrozić owoce?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Oczywiście najlepszą opcją jest jedzenie świeżych owoców od razu, jednak jeśli nie mamy na to czasu ani możliwości- świetnym pomysłem jest zamrożenie naszych owocowych zasobów- dzięki temu w prosty i ekonomiczny sposób będziemy mieć zdrowe przekąski na wyciągnięcie reki.

Mrożenie owoców to jedna z lepszych metod zachowania, choć częściowo, smaku owocu- bez dodatkowej dawki cukru i sztucznych składników. To przydatny sposób na przechowywanie owoców gdy mamy ich w nadmiarze, chcemy zapobiec ich zepsuciu, albo gdy jesteśmy w posiadaniu tanich, w swym sezonie, owoców (których cena w innych miesiącach będzie zdecydowanie nieprzyjazna dla naszych kieszeni).

Mrozić można m.in. jagody, maliny, jabłka, wiśnie, banany- możemy je dzięki temu w każdej chwili wykorzystać do owocowych deserów, ciast , koktajli. Świetnym pomysłem jest również zamrożenie soku i skórki z różnorodnych cytrusów- wówczas niezbędny składnik wielu potraw będziemy mieć zawsze blisko kuchennego warsztatu.     

A teraz krok po kroku:jak mrozić owoce?
1. Na początku koniecznie należy je oczyścić przy pomocy wody, a następnie wysuszyć.
2. Owoce ze skórką należy obrać pamiętając o usunięciu z owoców ciemnych stłuczeń, szram i innych niedoskonałości.
3. Jeśli chcemy zamrozić duże owoce warto je pokroić na mniejsze, jednolite kawałki.
4. Na koniec należy osuszyć owoce ręcznikiem papierowym. W owocach które chcemy zamrozić powinno być jak najmniej wilgoci!
5. Owoce rozłożyć na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażalki. Mrozić przez kilka godzin (lub całą noc)
6. Zamrożone owoce przesypac do szczelnych torebek. Przed włożeniem do zamrażalki wycisnać z torebek jak najwięcej powietrza. Od tej chwili mrożonki są gotowe. Można z nich korzystać w okresie od 6 do 9 miesięcy.   

Pamiętaj!
* najpierw obieraj a następnie, dopiero przed mrożeniem, siekaj owoce na kawałki.
* z owoców pestkowych usuwaj pestkę (wyjątkiem mogą być morele)
*cytrusy najlepiej utrzeć na tarce- miąższ/skórkę warto trzymać oddzielnie odseparowaną od soku (sok najlepiej mrozić w pojemniczkach na kostki do mrożenia lodu)

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję