Jak wybrać czekoladę dobrej jakości?

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Jeśli mamy ochotę na kosteczkę czekolady- zdecydowanie warte polecenia są gorzkie czekolady. Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady sprawiają że ten kakaowy słodycz zdobywa coraz większą popularność wśród konsumentów. Badania jasno określają, że gorzka czekolada to źródło antyoksydantów i polifenoli. W naszych sklepach zasypują nas oferty różnorodnych gatunków czekolad- dlatego często nie wiemy czym się kierować przy wyborze czekolady, która stanowiłaby słodką przekąskę, ale też źródło zdrowotnych właściwości.

Kupując czekoladę musimy na pierwszym miejscu kierować się tym by produkt był w jak najmniejszym stopniu przetworzony, a więc by nie zawierał zbyt dużej ilości cukrów i chemicznych składników. Z drugiej strony zależy nam by czekolada wciąż była smaczna. Decydując się na konkretny produkt warto najpierw przeanalizować skład produktu. Czekolada, dobra czekolada powinna składać się z ziaren kakaowca, tłuszczu kakaowego, cukru i ewentualnych dodatków (najlepiej naturalnych). Istotne jest by w czekoladzie procent surowego kakao był jak największy, przy równocześnie jak najmniejszej zawartości cukrów prostych. Gorzkie czekolady z reguły posiadają sporą zawartość kakao, należy jednak pamiętać że wielkość tego składnika w poszczególnych produktach nie zawsze jest taka sama. Surowe kakao, zawiera polifenole, które powodują, że czekolada w smaku nabiera goryczy. Z tego względu producenci wielu gorzkich czekolad „dosładzają' swe produkty ograniczając tym samym lecznicze właściwości czekolad. Warto też zwrócić uwagę na tłuszcz jaki został wykorzystany do produkcji czekolady. Dobra czekolada będzie posiadać sam tłuszcz kakaowy bez dodatku tłuszczów roślinnych. Producenci jednak bardzo często wykorzystują ten drugi- ze względu na znacząco niższą cenę. Należy jednak zwrócić uwagę, że tłuszcze roślinne mogą przyczynić się do miażdżycy i chorób rakotwórczych.

Po zakupie i rozpakowaniu czekolady warto też zwrócić uwagę na wygląd tabliczki. Dobra czekolada powinna mieć gładką, błyszczącą powierzchnię. Nie powinna rozpuszczać się podczas upalnych dni (powinna stać się miękka). Podczas łamania kostek powinna lekko trzaskać. Nie powinna też zawierać białego nalotu- to świadczy o jej nieodpowiednim przechowywaniu.

Jeśli tylko smakowo odpowiada Ci lekko gorzkawy posmak czekolady warto decydować się na te w których zawartość kakao przekracza 70% produktu. Im mniejszy procent cukru tym lepiej.

Co do pozostałych gatunków czekolad, oto ich ogólna charakterystyka:

*Czekolada mleczna- ma mniejszą ilość masy kakaowej niż czekolada gorzka (ok. 35% masy kakaowej). Dodatkowo zawiera znacząco ilość cukrów, mleka w proszku i chemicznych składników. Prócz tego bardzo często w swym składzie posiada tłuszcze roślinne.

*Czekolada mleczna, nadziewana- prócz opisanych wyżej składników- ze względu na nadzienia- posiada jeszcze większą zawartość cukrów, tłuszczów oraz sztucznych barwników i aromatów niż czekolada mleczna. Najlepiej unikać ich spożywania- lub zastąpić owocowe nadzienia- orzechowymi bądź z zawartością bakalii.

*Czekolady białe- eksperci twierdzą że nie powinny być uznawane za czekolady, ponieważ nie posiadają suchej masy kakaowej, a tylko tłuszcz kakaowy (który też często może być zastąpiony tłuszczem roślinnym!) Czekolady białe ze względu na brak masy kakaowej są uznawane za najmniej wartościowe. W bardzo wielu przypadkach wzbogacane są przez chemiczne dodatki.

Podsumowując, najlepiej spożywać czekolady gorzkie o jak największej zawartości kakao. Nie polecane jest jedzenie czekolad mlecznych, nadziewanych bądź białych- ze względu na ich chemiczne składniki i niską wartość odżywczą.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję