Kolendra- zastosowanie w kuchni

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Liście kolendry to źródło wielu witamin, antyoksydantów, olejków eterycznych oraz błonnika. Niestety jest stosowana w kuchni raczej sporadycznie, mimo swych walorów. By zachęcić wszystkich do jej wykorzystania w swych kulinarnych dziełach sztuki- poniżej kilka informacji o niej i pomysłów na zastosowanie małych zielonych listków.

Zacznijmy od jej przechowywania. Kolendrę przechowujmy w plastikowych pojemniczkach w lodówce. Inną możliwością jest umieszczenie gałązek zioła w szklance z wodą. Te metody pozwolą nam na utrzymanie w świeżości zioła do 5-7 dni. Jeśli natomiast chcemy z niej korzystać w zimowe mroźne dni- koniecznie należy ją umyć, osuszyć, następnie drobno posiekać i zamrozić np. w foliowej, szczelnej torebce.

W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Jej aromat stanowi świetne urozmaicenie różnorodnych sałatek. Kolendra dobrze smakuje m. in. z pomidorami, mango czy w warzywnych, meksykańskich salsach.

Dodatkowo kolendrę warto wykorzystać w warzywnych farszach do naleśników, oraz w sosach jogurtowych i śmietanowych.

Nie tylko liście kolendry są warte uwagi. Łodygi zioła są również bardzo aromatyczne i miękkie. Dlatego bez wahania można je wykorzystać w sałatkach, lub dodać na przykład do zagotowanej wody którą wykorzystujemy do przygotowania kaszy kuskus.

Kolendrę można też wykorzystać w warzywnych lub mięsnych szaszłykach. Nabita na koniec każdego patyczka- zapewni aromatyczny posmak grillowanym potrawom. Poza tym gałązkę kolendry możemy dodać do grillowanych ryb- zapewniając im tym samym oryginalny posmak.

Można ją wykorzystać również do koktajli. Zarówno warzywnych (np.: szpinak+kolendra+sok z limonki) jak i owocowych (np.: ananas+ziarna chia+kolendra).

Prócz tego kolendra dobrze wpasowuje się smakiem w dania w których pierwsze skrzypce gra ryż. Dlatego świetnym pomysłem może byc dodatek kolendry w warzywnym risotto. Zioło ożywi posiłek i sprawi, że każdy kęs będzie coraz smaczniejszy.

A jeśli chcemy zjeść coś na szybko? Posiekaną kolendrę możemy dodać do jajecznicy. Tym samym dostarczymy do organizmu więcej białka.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję