Kuchenne wskazówki

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Gotowanie jest sztuką, czasem niezbyt łatwą. By wyczarować wybitne i smaczne posiłki często potrzeba umiejętności, dyscypliny i prawdziwej pasji. Jednak nasze gospodarowanie w kuchni, gotowanie i przygotowanie posiłków można znacznie uprościć poprzez stosowanie kulinarnych trików i wskazówek. Oto lista 14 sprawdzonych rad które zdecydowanie nam w tym pomogą!

1. Jeśli nie jesteś pewny czy trzymane w lodowce jajka są jeszcze świeże wystarczy, że zanurzysz je w szklance osolonej wody. Jeśli jajko od razu opada na dno oznacza to, że jest świeże i nadaje się do spożycia. Jajko które "pływa" po powierzchni wody swoją "młodość" ma już za sobą- nie warto z niego korzystać.

2. Jeśli potrzebujesz szybko wykorzystać masło do przygotowanej kanapki lub podczas pieczenia, a to trzymane w lodówce jest twarde jak kamień- nie warto się irytować. Świetnym pomysłem może być starcie zamrożonego masła przy użyciu tarki. Tak przygotowane masło o wiele szybciej się stopi po dodaniu go do naszych posiłków. Świetnie nada się również do ciepłych tostów, warzyw czy pieczonych ziemniaków.

3. Jeśli chcesz szybko obrać czosnek wystarczy umieścić ząbki pod deską do krojenia i przez chwilę je ponaciskać. Następnie ząbki należy przełożyć do zamykanego pojemniczka i kilkakrotnie nimi potrząsnąć. Skórki ładnie odejdą- pozostaje tylko przesortować zawartość i wybrać obrane ząbki.

4. Aby posiekana sałata była dłużej świeża przykryj naczynie z sałatą ręczniczkami papierowymi. Suchy papier absorbuje wodę i wilgoć- która w głównej mierze wpływa na to że sałata szybko traci swą świeżość, witalność i chrupkość. Staraj się również by przed wykorzystaniem różnego rodzaju sałat dokładnie je osuszyć.

5. By z cytryny, limonki, pomarańczy...itp. wycisnąć jak najwięcej soku przed rozkrojeniem owocu chwilę roluj cytrusa delikatnie na niego naciskając.

6. Jeśli nie przepadasz za kostkami lodu w napojach i na to znajdzie się rada! W upalne dni świetną alternatywą mogą być zamrożone ziarenka winogron w napoju.

7. By szybko i sprawnie obrać ze skórki świeży imbir warto wykorzystać małą stołową łyżeczkę. Jest ona idealna do radzenia sobie z nierównościami i małymi szczelinami jakie posiada imbir. Nóż możesz spokojnie odłożyć do szuflady.

8. Aby zapobiec kipieniu wody i jej wydostaniu się na zewnątrz naczynia umieść nad naczyniem drewnianą łyżkę.

9. By zielone zioła mieć zawsze pod ręką w sezonie warto je zamrozić w foremkach do kostek lodu z dodatkiem oliwy z oliwek. Dzięki temu zioła nie zbrązowieją i tak przyrządzone kosteczki będą świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych przyrządzanych również zimową porą.

10. By z łatwością obrać pomidora ze skórki zetnij odrobinę warzywa (cienki plasterek) w miejscu gdzie znajdował się uprzednio zielony ogonek. Natomiast z drugiej strony natnij go na czubku tak by powstał tam kilkucentymetrowy "X". Następnie zanurz warzywo na 10-15 sekund w gotującej się wodzie. Po tym zabiegu bez problemu obierzesz pomidora zwykłym nożykiem.

11. Mycie owoców przyspiesza ich rozkład. Dlatego najlepiej myj ję chwilę przed spożyciem.

12. By "ożywić" twardą bułkę lub bagietkę owiń ją w wilgotny ręcznik papierowy i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Jedz na ciepło.

13. Używaj obieraczki do warzyw by uzyskać ładne duże wiórki z czekolady. Jeśli chcesz by wiórki były większe i grubsze- podgrzej czekoladę chwilę w mikrofali.

14. By uniknąć zlepienia zamrożonych owoców, klopsików, pierogów- zamrażaj je na blaszce do pieczenia- tak by się nie stykały. Gdy będą zamrożone- można je przełożyć, razem, do szczelnie zamykanych plastikowych torebek.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję