Makarony

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Jest stałym bywalcem w prawie każdej kuchni. Przybiera różne postaci, może być jasny, ciemny, a jego składniki zmieniają się wraz z szerokością geograficzną. Najczęściej jednak kojarzymy go z włoskimi smakami pomidorów, oliwy z oliwek, bazylii i oregano. Makaron, bo o nim mowa, z powodzeniem sprawdza się też jako dodatek do typowo polskich obiadów, jak na przykład rosół.

Sklepowe półki z pastą są zazwyczaj niezwykle długie i rozbudowane – rodzajów i wzorów makaronów jest w zasadzie tyle, ile są w stanie wyobrazić sobie ich producenci. Zgodnie z włoską tradycją, każdy makaron pasuje do innego sosu i nietaktem jest łączenie nieprzeznaczonych dla siebie składników. Makaron do zapiekania jest zazwyczaj większy od reszty swoich braci:



Makaron krótki, wykorzystywany jest głównie do zapiekanek i sałatek. Najmniejsze z nich doskonale sprawdzają się również w zupach:



Długi i cienki makaron stosowany jest do sosów warzywnych:



Wyróżniamy również makaron nadziewany. Wypełnia się je głównie serem, grzybami lub mięsem i podaje z sosem pomidorowym. Uwieńczeniem potrawy jest posypanie  jej startym parmezanem i udekorowanie świeżą bazylią:


  • tortellini
  • ravioli
  • agnoloni
  • cannelloni


W daniach orientalnych znaleźć możemy makaron zrobiony z mąki ryżowej lub ziaren soi, które mają formę białych, półprzeźroczystych nitek. Brak glutenu i cholesterolu czyni je świetną, dietetyczną alternatywą dla tradycyjnej pasty:



Historia makaronu zaczyna się w starożytności – świadczą o tym znalezione w etruskich grobach narzędzia, które prawdopodobnie służyły do jego wyrobu. Starożytni Grecy przypisywali mu wręcz boskie pochodzenie – jego stworzycielem miał być Hefajstos, znany głównie jako pracowity bóg ognia, kowali i złotników. Ale nie tylko Europejczycy mogą pochwalić się tym wynalazkiem. Odkryty w Chinach 50 centymetrowy fragment miał prawie 4 tysiące lat! Fascynacja Orientem i  zainteresowanie osobą Marco Polo spowodowały, że to właśnie jemu legenda przypisała przywiezienie pasty w 1292 roku do Europy.

Niezależnie od pochodzenia, makaron w pierwotnej wersji wyglądał podobnie. Była to po prostu mieszanina mąki i wody, która przybierała formy nitek, zwanych przez arabskich kupców tria, lub też placków, bardzo podobnych do dzisiejszej lasagne. Współcześnie do produkcji makaronu często używane są jajka, dzięki czemu powstaje makaron zwany „jajecznym”.

W XXI wieku, produkcja makaronu oraz jego wybór, jest o wiele większy niż w starożytności. Zamiast zwykłej mąki, używana jest kaszka makaronowa lub mąka makaronowa, która charakteryzuje się większą zawartością glutenu niż inne mąki. Najlepszej jakości nitki powstają z mąki durum, mającej najwięcej składników mineralnych. Produkcja z mąki innego typu, np. kukurydzianej, wzbogacona jest o jajka, które mają za zadanie skleić masę i nadać jej odpowiednią konsystencję. Kolejnym ważnym elementem jest woda. Producenci dbają, aby spełniała jak najwięcej wymogów jakościowych oraz miała odpowiednią temperaturę.

Ciasto makaronowe wymaga bardzo silnego ugniatania, toteż w starożytności wykorzystywano do tego siłę ludzkich stóp, a sam proces przypominał trochę deptanie kiści winogron i potrafił trwać od rana do nocy. Dziś stopy zastępuje tłoczenie pod ciśnieniem, które pozwala na wycinanie z ciasta różnorakich wzorów. Przed zamknięciem produktu w szczelnym opakowaniu, następuje również suszenie, które odbywa się kilkakrotnie w pomieszczeniach o zróżnicowanej wilgotności i temperaturze.

 

Oceny

  • xenia956 04.10.2012|09.52

    a może makaron z krewetkami i pesto - bardzo prosty przepis jest tutaj http://owocemorza.blogspot.com/2012/08/makaron-pesto-z-krewetkami.html

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję