Marynowanie

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Dobrze dobrana marynata do dobrego mięsa to nierzadko kwintesencja smaku. Bejcowanie, czyli marynowanie, może mieć różny cel. Trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie służy poprawie jego smaku, ma działanie konserwujące, a przede wszystkim sprawia, że mięso staje się kruche i soczyste

Mięso ryb i drobiu marynujemy znacznie krócej niż wieprzowinę, wołowinę czy baraninę. Do wyjątku należą cielęcina z jagnięciną, które są bardzo delikatne i traktujemy je jak mięso białe. Do mięs czerwonych stosujemy marynatę mocniejszą, bardziej wyrazistą, natomiast do białych znacznie delikatniejszą, by nie zdominować smaku mięsa.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję