Miód najlepszy dla Ciebie

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Miód jest bardzo dobrym i smacznym produktem, którego choćby ze względów zdrowotnych warto włączyć do swojej codziennej diety. W niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Poprawia humor, ułatwia pracę licznych organów, wzmacnia i podnosi poziom naszej ogólnej odporności. Jednak słoiczek słoiczkowi nie równy. Istnieją różne gatunki i rodzaje miodu, również różnice jakościowe są bardzo duże. Jak zatem wybrać produkt zdrowy, smaczny i taki który będzie docelowo spełniał nasze oczekiwania?

Przede wszystkim musimy się skupić na tym by zaopatrzyć się w miód naturalny. Miód taki jest uzyskiwany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Kolor, smak, zapach, a także skład miodu zależy od gatunku i rodzaju roślin z jakich został pozyskany. Możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje miodu naturalnego: spadziowy, nektarowy i mieszane ( spadziowo- nektarowe).
Nie warto decydować się na zakup miodu sztucznego- który nie tylko nie wnosi nic dobrego do naszego organizmu, ale dostarcza mu dodatkowo duże ilości cukrów prostych, fruktozy i często związków chemicznych.
Warto też zwrócić uwagę na to czy faktycznie pochodzi z rodzimych terenów- często na rynku występują produkty pochodzące spoza krajów UE- zwłaszcza Chin.
Poszczególne gatunki miodów naturalnych mają różnorodne właściwości terapeutyczne. Z tego względu dobrze znać cechy danego produktu- by móc wybrać taki, który odpowiada naszym potrzebom. Oto najbardziej znane gatunki wraz z ich krótką charakterystyką.

Miód gryczany- to miód o charakterystycznym, ciemnym, często brunatnym zabarwieniu. Zawiera dużo magnezu i żelaza. W jego składzie wyraźnie wyczuwalny jest zapach kwiatów gryki. Zawiera też rutynę, która wspomaga układ krwionośny. Polecany jest również w stanach nerwicowych, przy złamaniach kości i przy ogólnym osłabieniu, wyczerpaniu organizmu.

Miód akacjowy- zawiera potas i sporo glukozy. Wspiera nasz organizm podczas procesu trawienia, a także przy zaburzeniach układu pokarmowego. Wspomaga pracę nerek, układu moczowego i zwalcza przeziębienia. Ma jasną, lekko kremową barwę.

Miód lipowy- ceniony za właściwości rozgrzewające, wspomaga nasz organizm w walce z stanami zapalnymi i przeziębieniem. Dodatkowo zwalcza bezsenność i ma działanie uspokajające. Stosuje się go również w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, wspomaga też serce i układ krążenia. Ma jasny herbaciany kolor, często w smaku wyczulana jest lekka gorzkawa nuta.

Miód wrzosowy- wspiera pracę dróg moczowych i układ trawienny. Ma charakterystyczną galaretowata konsystencję i lekko pomarańczową barwę. Miód posiada intensywny aromat wrzosów dzięki zawartości olejków aromatycznych i substancjom pochodzących z nektaru rośliny. Mimo, że nie jest bogaty w witaminy braki te rekompensuje znacząca ilością enzymów i aminokwasów. Sprawdzi się jako lek w chorobach wzroku, układu pokarmowego i przy leczeniu przeziębienia i grypy. Często jest też stosowany w kosmetyce.

Miód rzepakowy- spośród pozostałych miodów posiada największą ilość glukozy i aminokwasów. Łagodzi problemy związane z pracą wątroby. Wspomaga drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe. Jest sprzymierzeńcem w walce ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Cechuje się bardzo szybką krystalizacją. W stanie płynnym ma bezbarwny albo słomkowy kolor. Po skrystalizowaniu produkt zmienia barwę na bardziej białą, kremową.

Miód spadziowy- Pszczoły wytwarzają go ze spadzi. Jego zapach często zawiera w sobie aromat żywicy. Po krystalizacji może posiadać lekko zielony odcień. Jego barwa jest uzależniona od rodzaju drzew z których został wytworzony.  Stosuje się go do leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych, przy schorzeniach stawów i ukladu nerwowego, chorobach serca i układu krążenia . Jest jednym z najdroższych gatunków w naszym kraju.

Miód wielokwiatowy- jego właściwości i cechy są zależne od ilości roślin z jakich pszczoły pozyskiwały nektar. Odcień miodu również jest zmienny i odpowiada gatunkom roślin z jakich został wytworzony. Miód ten jest dobry dla alergików-zawiera bowiem niewielkie ilości pyłków kwiatowych- przez co dzięki właściwościom alergennym - uodparnia organizm i łagodzi objawy alergii. Poleca się go stosować przy katarze siennym i astmie oskrzelowej, w stanach depresyjnych i przy schorzeniach przewodu pokarmowego.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję