Najlepsze przyprawy do Twojej zupy

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Świat przypraw zawiera ogromne bogactwo produktów o różnorakich smakach i zapachach. Każda przyprawa ma inne właściwości, aromat, kolor... W zależności od doboru składników, możemy uzyskać różne smaki i aromaty przyrządzanej potrawy. W przypadku zup, bardzo często, z mdłej i przeciętnej potrawy przyprawy pozwolą uzyskać wykwintne danie, które docenią wszyscy domownicy.

Podchodząc do tematu bardzo oględnie w każdej, dobrej zupie powinny się znaleźć ziarenka białego, lub czarnego pieprzu, liście laurowe, sól i związana wiązka świeżych ziół. W zależności od rodzaju zupy warto zastanowić się jaki jeszcze dodatkowy składnik warto dodać.

Dla przykładu, do zup gulaszowych warto  dodać m. in. kminek, cebulę, czerwoną paprykę, czarny pieprz i natkę pietruszki.

Do czerwonego barszczu najbardziej pasować będą przyprawy, które wyeksponują słodki smak buraczków, jednocześnie przełamując go bardziej pikantną nutą, tak by nasze danie rozgrzewało organizm i syciło. Dlatego do potrawy najlepiej dodać: czosnek, czarny pieprz, korzeń pietruszki i liść laurowy.

Przy przyrządzaniu warzywnego bulionu- im więcej warzywnych składników i przypraw tym lepiej. Bogatszy smak uzyskamy poprzez dodanie gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, imbiru i czerwonej papryki. Piękny kolor uzyskamy dodając nieobraną, uprażoną cebulę, szczyptę szafranu lub dojrzałe pomidory ze skórką. Do przyrządzanego bulionu warto dodać też czosnek, natkę i korzeń pietruszki, oraz korzeń selera. By uzyskać piękny kolor i lekko słodkawy smak warto dodać też dużą porcję marchwi. Podobne przyprawy można zastosować przy przygotowywaniu zupy jarzynowej lub rosołu.

W smak kapuśniaczku najlepiej wpasuje się odrobina kminku, majeranku, bazylii, koper, liście laurowe i pieprz czarny. Możemy tez dodać cebulkę, czosnek i czerwoną paprykę w proszku- nie tylko zapewnimy w ten sposób naszej zupie odrobinę pikanterii, ale pomożemy sobie w wzmocnieniu swej odporności.

Smaczna zupa pomidorowa nie może się obejść bez szczypty pieprzu, liści laurowych i natki pietruszki. Dobrym pomysłem będzie dodanie cebuli i kawałka selera, a także: bazylii, estragonu, kopru, lebiodki, lubczyku, majeranku lub tymianku.

Zupę ziemniaczaną najlepiej wzbogacić natką pietruszki, selerem (liście), czarnym pieprzem, majerankiem, liściem laurowym, czerwoną papryką i kminkiem.

Do zupy fasolowej dodajmy estragon, cebulkę, czerwoną paprykę i liść laurowy.

Do grzybowej nie szczędźmy pietruszki (zarówno korzeń jak i natka bardzo dobrze wpływają na smak) oraz cebulki, czerwonej papryki i czarnego pieprzu.

Dla ulepszenia zupy rybnej warto dodać: liść laurowy, czarny pieprz, paprykę w proszku, cebulę, czosnek, korzeń pietruszki, szafran i sok z cytryny do przełamania smaku. Dobrze komponują się w tej potrawie również cząber, estragon, lubczyk, tymianek i szałwia (odrobina!).

Decydując się na dodatek nowych przypraw do przyrządzanej zupy- możemy uzyskać danie o całkowicie nowym smaku! Warto poeksperymentować i wybrać takie składniki, które najlepiej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Do dzieła!

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję