Niezastąpiona cytryna

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Cytryna to bardzo przydatny i wszechstronnie wykorzystywany owoc. Jest ceniona za kwaskowaty posmak, właściwości oczyszczające i zdrowotne. Choćby z tych względów zawsze warto ją mieć w lodówce.

Cytrynę można stosować na wiele sposobów. Bardzo popularne jest wykorzystanie startej skórki tego żółtego owocu w różnorodnych, słodkich wypiekach. Już odrobina wystarcza by zapewnić aromatyczną cytrusową nutę naszemu ciastu. Cytrynowy posmak orzeźwia i sprawia że deser nie wydaje się aż tak słodki.

Kilka kropel soku z cytryny przyda się również podczas gotowania jajek. Jeśli lubimy gotowane jajka na twardo, a przy tym irytują nas popękane skorupki- odrobina cytrynowego soku dodana do wody, w której gotujemy jajka, da pewność, że skorupki nie będą uszkodzone.

Znane są również właściwości konserwujące cytryny. Niewielka ilość soku zapobiega brązowieniu pokrojonych owoców tj.: jabłka, gruszki, banany... Dzięki niej nasze owocowe sałatki będą wyglądać o wiele apetyczniej.

W upalne, słoneczne dni świetnie sprawdzi się smaczna lemoniada. Powstała na bazie soku cytrynowego, z dodatkiem świeżej mięty- orzeźwi i ugasi nasze pragnienie. Prócz cytryny można dodać do napoju inne kolorowe cytrusy lub ulubione owoce.

Jeśli o napojach mowa- czarna herbata z cytryną to również bardzo dobra opcja- szczególnie przy przeziębieniach i w chłodne wieczory. Ten rozgrzewający napój będzie dla nas w 100% zdrowy pod warunkiem, że cytrynę dodamy do kubka w którym znajduje się już tylko napar herbaciany- bez fusów. A jeśli zależy nam na witaminie C- warto cytrynę dodać do nieco przestudzonej herbaty.

Sok z cytryny warto również wykorzystać do marynaty mięs, drobiu i ryb. Dobra marynata powinna zawierać w sobie olej, przyprawy i lekko kwaskowy posmak, który zapewnić może właśnie sok z cytryny. Przygotowywaną potrawę najlepiej marynować min. 2h- wówczas uzyskamy naprawdę głęboki i aromatyczny smak, wzbogacony o cytrynową nutę. W daniach mięsnych warto wykorzystać cytrynę w towarzystwie czosnku , natki pietruszki, bądź innych ziół.

Cytryna ma również właściwości kosmetyczne- świetnie sprawdzi się przy tonizowaniu cery, likwidowaniu przebarwiań, naturalnym rozjaśnianiu włosów i wzmacnianiu paznokci.

Dodatkowo sokiem z cytryny można zwalczać niewielkie insekty takie jak np. mrówki, czy pchły . Wystarczy spryskać miejsca ich występowania mieszanką soku i wody. Dzięki temu insekty przestana się tam pojawiać.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję