Różne gatunki octu

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ocet jest produktem, który bardzo często wykorzystujemy w kuchni. W głównej mierze służy do zakwaszania smaku potrawy. Ten powstały z fermentacji alkoholu produkt jest popularny zwłaszcza jako składnik sosów do sałatek, baza do zimowych przetworów, czy składnik takich produktów jak ketchup czy musztarda. Na rynku występuje kilka odmian octu różniących się między sobą smakiem, zapachem i właściwościami. Ponizej opisano najbardziej znane rodzaje.

Ocet balsamiczny- ocet o ciemnej, brązowej barwie, wywodzący się z Włoch, pozyskiwany na skutek fermentacji winogron. W odróżnieniu od innych gatunków octu ten płyn nie powstaje na skutek fermentacji alkoholu, lecz wytwarza się go z wyciśniętego soku z winogron. Cena octu- podobnie jak w przypadku win- jest zależna od jego wieku. Należy też uważać przy zakupie najtańszych produktów- często tylko z nazwy mogą uchodzić za ocet balsamiczny, natomiast w ich składzie nie ma nic z prawdziwego, włoskiego octu. W kuchni warto go zastosować do cierpkich i pikantnych dań, a także do deserów.

Biały ocet destylowany- jego biała barwa jest wynikiem użycia destylowanego alkoholu, poddawanego fermentacji. Na szeroką skalę jest wykorzystywany w sklepowych produktach spożywczych, takich jak: ketchup, pikle, sałatki. Ocet biały jest bardzo intensywny i "mocniejszy" w smaku. Często jest też wykorzystywany jako środek czyszczący.

Ocet jabłkowy- powstaje z wyciśniętego soku jabłkowego, z którego wytwarzany jest alkohol poddany następnie fermentacji- na skutek czego otrzymywany jest kwas octowy. Ma ciemną, pomarańczową barwę. Swoim łagodnym smakiem świetnie komponuje się w wielu potrawach. Dodatkowo ma sporo właściwości zdrowotnych.

Biały ocet winny- powstały z fermentacji białego wina. Jest łagodniejszy w smaku w porównaniu z czerwonym octem winnym, jednak może być wykorzystywany jako zamiennik tego produktu. Szczególnie jest polecany w potrawach w których nie chcemy zmieniać barwy dania.

Ocet szampański- pozyskiwany z szampana. Ma łagodny, odświeżający posmak. Polecany jest przede wszystkim jako dodatek do sałatek i sosu winegret. Jego dodatek bardziej nadaje się do dań niegotowanych.

Ocet sherry- wykonywany z sherry (wzmacnianego wina). Wytwarzany jest głównie w Hiszpanii. Przed umieszczeniem w butelce, ocet leżakuje około 6 miesięcy w dębowych beczkach. Smak octu z sherry jest bardziej urozmaicony niż typowych octów winnych. Z tego względu jest bardzo często polecany w kuchni, gdyż ma naprawdę duży wpływ na smak potrawy.

Ocet ryżowy- ocet ryżowy produkowany jest przede wszystkim w Japonii i w Chinach. Pozyskiwany jest z wina ryżowego poddanego procesowi fermentacji. Ma lekko słodkawy smak, jest też bardziej łagodny i nie tak cierpki- w stosunku do innych, destylowanych octów. Szczególnie sprawdzi się w potrawach kuchni azjatyckiej i chińskiej, oraz w różnorodnego typu sałatkach.

Ocet słodowy- pozyskiwany z jęczmienia, z którego wytwarza się piwo, poddane następnie fermentacji. Charakterystyczny przede wszystkim dla kuchni angielskiej, gdzie serwowany jest głównie jako dodatek do frytek. Ma intensywny smak i ciemną, brązową barwę.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję