Odmiany rodzynek

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Na rynku znajdziemy wiele odmian rodzynek różniących się między sobą kształtem, smakiem i kolorem. Oto najbardziej popularne odmiany.

Rodzynki sułtanki (tureckie)
To chyba najbardziej znana odmiana w Europie. Są uzyskiwane z żółto-zielonych bezpestkowych odmian winogron. Sułtanki mają złocisty kolor i są słodsze, bardziej mięsiste i posiadają więcej soków niż inne odmiany rodzynek. Głównym producentem sułtanek jest Turcja. Ta odmiana świetnie nadaje się do tradycyjnych ciast, bułeczek i ciastek.

Rodzynki koryntki (greckie)
To małe, czarne rodzynki uzyskiwane z czarnych, beznasiennych, korynckich winogron. Są bardzo słodkie i cechują się intensywnym smakiem. Malutkie koryntki produkowane są przede wszystkim na greckich wyspach. Stosowane są w potrawach gotowanych i pieczonych. Sprawdzą się w wypiekach w których potrzeba niewielkich rodzynek.

Rodzynki Muscat
Duże, brązowe o bardzo owocowym smaku. Rodzynki uzyskiwane są z zielono-żółtych winogron Muscat. Są mechanicznie odwadniane. Są stosowane przede wszystkim w owocowych ciastach.

Rodzynki ciemne (beznasienna odmiana)
Uzyskiwane głównie z kalifornijskich zielonych winogron Thompson, które na skutek suszenia na słońcu uzyskują naturalny brązowy kolor. Suszenie trwa około 2- 3 tygodni. Polecane do gotowania, pieczenia, w sałatkach i deserach.

Rodzynki jasne
Podobnie jak rodzynki ciemne wywodzą się z tej samej odmiany winogron, z tą różnicą że są suszone w piecu (nie mając styczności z oddziaływaniem promieni słonecznych rodzynki nie brązowieją). Często też dodaje się do nich dwutlenek siarki  (to również ma zapewnić im utrzymanie jasnej, żółtawej barwy). Są popularne w owocowych ciastach, słodyczach, oraz wszędzie tam gdzie jest pożądany jasny kolor rodzynek.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję