Pieprz i sól

Tomasz (gotujpl) Tomasz

W każdej kuchni używa się dwóch podstawowych przypraw – pieprzu i soli. Wiemy, że są niezastąpione i nieocenione podczas przygotowywania każdego dania, jednak niewiele wiemy o nich samych. Skąd wzięły się w naszej kuchni? Jakie są ich właściwości?

W każdej kuchni używa się dwóch podstawowych przypraw – pieprzu i soli. Wiemy, że są niezastąpione i nieocenione podczas przygotowywania każdego dania, jednak niewiele wiemy o nich samych. Skąd wzięły się w naszej kuchni? Jakie są ich właściwości?

Kiedy zastanawiamy się nad pochodzeniem soli, zazwyczaj na myśl przychodzi nam Wieliczka, mimo że od jakiegoś czasu nie wydobywa się już tego pierwiastka na tak dużą skalę, jak to miało miejsce w latach wcześniejszych. Jednak duży procent soli, którą możemy nabyć w sklepach, jest właśnie oczyszczoną solą kamienną. Fachowo określa się ją mianem „soli warzonej”. Prawie 100% jej składu to chlorek sodu (NaCl). Tak przetworzona, różni się zawartością składników mineralnych i smakiem od swojego pierwowzoru. Sól kamienna posiada więcej minerałów i jest bardziej gorzka, natomiast warzona, w procesie oczyszczania, pozbawiana jest większości pierwiastków, poza sztucznie dodawany jodem. Jest też bardziej.

Innym typem soli goszczącym na naszych stołach, jest sól morska. Jest droższa od zwykłej soli, proces produkcji jednak nie pozbawia jej wartościowych składników. Powstaje poprzez odparowywanie wody morskiej. Jest źródłem naturalnego jodu oraz magnezu. Sprzedaje się ją zazwyczaj w ozdobnych młynkach, w kryształkach, które przed dodaniem do potrawy należy dodatkowo zmielić.

Sól możemy łączyć z innymi dodatkami, np. ziołami. Odpowiednio spreparowana mieszanka, odłożona w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, owocuje aromatyczną solą ziołową, którą wykorzystać możemy do grillowanych potraw czy sałatek. Warto w tym przypadku korzystać z soli gruboziarnistej, niejodowanej, która lepiej będzie wchłaniać aromat przypraw.

Towarzyszem soli jest zazwyczaj pieprz. Pozyskiwany jest z roślin, rosnących na terenach o klimacie zwrotnikowym i równikowym. Cała rodzina pieprzowatych, czyli krzewy, drzewa, pnącza i rośliny zielne, zawiera piperynę, która odpowiedzialna jest za charakterystyczny, piekący smak. Najpopularniejszy jest pieprz czarny, którego niedojrzałe owoce, po ususzeniu i sfermentowaniu, używane są do przyprawienia naszych dań. Można podawać go w formie niezmienionej oraz mielić na drobny proszek. Trochę bardziej dojrzałe, suszone owoce pieprzu, dają nam pieprz zielony, o delikatniejszym smaku. Pieprz biały uzyskuje się z kolei z tych najbardziej dojrzałych owoców. Prócz podstawowych rodzajów pieprzu, na świecie występują rośliny, których owoce dają przyprawy o podobnym aromacie. Pieprz różowy, o czerwonawym kolorze, to owoc tzw. „brazylijskiego drzewa pieprzowego”, nienależącego jednak do rodziny pieprzowych. Podobnie jest z pieprzem seczuańskim, pozyskiwanym z jesionu klonowego. W Polsce możemy również zakupić pieprz cayenne, który jest ususzoną i sproszkowaną papryczką Cayenne.

Pieprz znany i wykorzystywany był w czasach przed naszą erą, kiedy to był jednym z największych skarbów. W średniowieczu używano go jako środka płatniczego, a wiele szlacheckich majątków opierało się na zapasach tej przyprawy. Był także dość popularną łapówką.

Dzisiaj pieprz wykorzystujemy do przyprawiania prawie każdej potrawy, dzięki czemu ułatwiamy sobie trawienie. Co ciekawe, świetnie się sprawdza również w daniach słodkich, np. piernikach czy gorącej czekoladzie, gdzie wraz z innymi przyprawami, podnosi walory smakowe.

Zarówno pieprz, jak i sól są najwartościowszymi przyprawami, jakie możemy znaleźć w naszej kuchni. Ich uniwersalność i zdolność nadania każdej potrawie odpowiedniego smaku, powoduje że niektórzy ortodoksyjni kucharze uważają je za jedyne słuszne! Nie popadajmy jednak w przesadę, ale doceniajmy wartości, jakie nam dają i pamiętajmy, że kiedyś oznaczały prawdziwe bogactwo...

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję