Porzeczki

(natalina4)

Białe , czerwone i czarne . Wszystkie mają dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę .

Białe są najsłodsze , czerwone cierpkie i kwaskowate , czarne - słodko - wytrawne . Najlepiej smakują świeże , dojrzałe , ale nie przejrzałe . Nie nadają się do długiego przechowywania , natomiast można je zamrozić . Cenna owoce i liście . Najwięcej witaminy C mają czarne 4 razy przewyższają pod tym względem cytrynę . Porzeczki zawierają też sporo witaminy z grupy B , PP , K i beta karotenu , dużo żelaza , miedzi , fosforu , wapnia i kwasów organicznych . Wzmacniają naczynia krwionośne i chronią serce . Wspaniale orzeźwiają , łagodzą zgagę , regulują przemianę materii . Znajdujące się w porzeczkach antocyjany mają właściwości przeciwzapalne , zapobiegają przeziębieniom , zawałom i reumatyzmowi . Wyciąg z liści czarnej porzeczki dobrze wpływa na układ moczowy i pracę nerek . Poprawia krążenie i mniejsza obrzęki . Dzięki garbnikom i mikroelementom działa przeciwzapalnie o ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit . Idealne na przetwory . Porzeczki zawierają duże ilości pektyny , dzięki czemu doskonale nadają się na galaretki i dżemy . Wyśmienite w smaku są także soki i nalewki z porzeczek . W sezonie owoce te warto wykorzystać do ciast i letnich sałatek .

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję