Przechowywanie oliwy z oliwek

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Oliwa z oliwek ma trzech wrogów: tlen, światło i ciepło. Na skutek oddziaływania tych czynników- traci swe walory i szybciej jełczeje.

Gdzie przechowywać oliwę z oliwek?
Musi to być suche, chłodne i ciemne miejsce- z dala od ciepła i światła. Najlepsza temperatura dla oliwy to poniżej 15 st Celsjusza. Należy tez pamiętać by butelki nie trzymać blisko piekarnika ani innych ciepłych urządzeń. Pamiętajmy też by przez dłuższy czas nie trzymać oliwy wystawionej na działanie słońca.

Jak przechowywać oliwę?
Najlepiej trzymać oliwę w szklanej butelce z ciemnego szkła- dzięki temu do produktu nie będzie docierać światło. Alternatywą mogą być też pojemniki ze stali nierdzewnej. Nie należy przechowywać oliwy w plastikowych butelkach, ponieważ substancje chemiczne zawarte w plastiku mogą przenikać do oliwy. Unikajmy tez opakowań metalowych (miedzianych, żelaznych)- również mogą oddziaływać niekorzystnie na skład oliwy.

Warto też pamiętać o niekorzystaniem oddziaływaniu tlenu na produkt. Z tego względu używajmy oliwy na bieżąco od chwili zakupu, pamiętając o dokładnym zakręceniu butelki z oliwą tuż po jej użyciu do posiłku.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję