Przechowywanie przypraw

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Przyprawy są niezbędnym elementem każdej kuchni. To one sprawiają, że przyrządzane danie ma właściwy smak, kolor i aromat. Gdybyśmy z nich nie korzystali przygotowywane posiłki byłyby mdłe i bez wyrazu. Dlatego tak ważna jest dbalość o to by zawsze znajdowały się one w kuchnnym asortymencie. Jak zatem postępować by przechowywane przyprawy służyły nam jak najdłużej?

Przede wszystkim po upływie czasu warto sprawdzić czy dana przyprawa nadaje się jeszcze do spożycia. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na jej barwę. Czy odcień jest mocno wyblakły?  Czy przypomina odcień produktu w dniu zakupu? (itp.)

Drugi etap to sprawdzenie zapachu i smaku. Najlepiej rozetrzeć odrobinę przyprawy na palcu- sprawdzić jak smakuje, jaką woń wydziela.... Jeśli po dokładnej analizie stwierdzimy, że produkt nie spełnia wymaganych od nas właściwości- lepiej pozbyć się go z kuchennych włości.

Czasem, jednak, przyprawy tracą tylko swą siłę i intensywność- mimo to, nadal nadają się do użytku. Wówczas, jeżeli przyprawa jest tylko „słabsza”,(pozostałe własności, jak smak czy zapach, nie uległy zmianie) musimy pamiętać, by dodać ją wtedy do przyrządzanej potrawy w większej ilości (tak by uzyskać oczekiwany smak).

Jeśli zależy nam, by nasze przyprawy służyły nam przez długi czas, trzymajmy je w suchym i ciemnym miejscu- z dala od słonecznych okien i jasnych kuchennych pułek. Nie poleca się przetrzymywania przypraw blisko kuchenki. Uwalniająca się podczas gotowania para, w kontakcie z otwrtymi przyprawami może sprawić, że te ostatnie nasiąkną wilgocią i w szybkim czasie się zepsują. Pamiętajmy też, by łyżeczka do odmierzania przypraw była sucha!

Przyprawy nie powinny być też przechowywane w otwartych torebeczkach, pojemnikach. W krótkim czasie utracą przez to swój zapach i intensywność. Najlepiej wykorzystywać szczelne, hermetyczne słoiczki. Przyprawy o intensywnym zapachu (chilli, papryka, curry) można też mrozić- ten zabieg również pozwoli na dłużej utrzymać „siłę” przyprawy.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję