Smażenie na głębokim oleju- praktyczne wskazówki

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Smażenie na głębokim oleju zwykle kojarzy nam się z wysokokaloryczną kuchnią. Jadnak, poprzez nieznajomość tej techniki, albo niepoprawne smażenie, nasze potrawy mogę stać się o wiele bardziej niezdrowe, wchłonąć o wiele więcej tłuszczu, a także stać się mało apetyczne. Co zatem trzeba wiedzieć w tej kuchennej dziedzinie?

Na samym początku warto skupić się nad wyborem właściwego oleju do smażenia. Ważne by był to olej o wysokim punkcie dymienia, który dobrze znosi wysokie temperatury. Na rynku polecane są przede wszystkim: olej rzepakowy, klarowane masło, smalec, olej kokosowy, olej ryżowy... Jeśli wykorzystamy oleje o niskim punkcie dymienia (np. oliwę z oliwek) wówczas tłuszcz bardzo szybko zacznie się spalać- a co za tym idzie smażone na nim potrawy będą mieć nieprzyjemny smak oraz będą po prostu niezdrowe.

Kolejnym etapem jest dobór właściwego naczynia do smażenia. Dowolnie, czy to będzie rondel, czy patelnia- ważne by wybrane naczynie miało grube dno i stosunkowo wysokie ścianki. Dzięki tym własnościom naczynie będzie utrzymywać olej w odpowiedniej, wysokiej temperaturze oraz dzięki wysokim ściankom- zapobiegniemy kipieniu tłuszczu.

Podczas smażenia bardzo przydatnym elementem jest termometr kuchenny- dzięki któremu będziemy w stanie sprawdzić czy tłuszcz, z którego korzystamy ma właściwą temperaturę. To temperatura w bardzo dużym stopniu odpowiada za jakość naszego posiłku. Jeśli wrzucimy produkty na zimny olej- danie wchłonie w siebie dodatkową porcję tłuszczu i stanie się bardzo kaloryczne. Natomiast gdy olej będzie miał zbyt wysoką temperaturę automatycznie zacznie się spalać- przez co nie będzie się nadawał do dalszego użytkowania.

Jeśli chodzi o sam etap smażenia przede wszystkim trzeba uważać by rozgrzany olej nie miał kontaktu z wodą. Naczynie w którym smażymy, cedzak oraz inne kuchenne akcesoria warto przetrzeć przed użyciem suchą ściereczką. Również smażone produkty powinny zawierać jak najmniej wody. Mięso bądź warzywa można osuszyć np. papierowym ręczniczkiem.

Produkty, które chcemy usmażyć powinny być wrzucane do oleju powoli, z małej wysokości- tak by olej w jak najmniejszym stopniu się rozpryskiwał. Nie należy też smażyć dużej ilości naraz- każdy produkt potrzebuje przestrzeni by dobrze wyrosnąć (usmażyć się), a dodatkowo z każdym produktem temperatura oleju spada. Zatem najlepiej zachować spokój i przygotować potrawy powoli, w małych porcjach.

Pamiętajmy, że aby pozbyć się wykorzystanego oleju konieczne jest odczekanie aż olej ostygnie.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję