Suszenie ziół

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Suszenie ziół to bardzo dobry sposób na zachowanie letnich skarbów na zimniejszy okres roku. Warto poświęcić chwilę swego czasu by przygotować własne zapasy, dzięki którym nasze posiłki i napoje będą zimą o wiele smaczniejsze i zdrowsze.

Do suszenia ziół wystarczy tylko odrobina słonecznego i suchego miejsca. Najlepiej znaleźć przestrzeń, w której zioła nikomu nie będą zawadzały. Rośliny, które będziemy wybierać powinny zawierać jak najmniej wilgoci. Najlepiej decydować się na takie, ktore nie wymagają uprawy na terenach podmokłych. Z tego względu polecane są np.: oregano, rozmaryn, mięta, szałwia, czy lawenda.

Najlepiej gromadzić świeże zioła, a następnie suszyć, w większych ilościach. Można np. związywać większe bukiety i następnie zawieszać je na karniszu w słonecznym oknie (miejsce może być oczywiście inne!). Po upływie kilku dni należy sprawdzić czy rośliny są już suche. Najlepiej poprzez rozkruszenie kilku liści i sprawdzenie ich wilgotności. Pamiętajmy, że tylko w pełni wysuszone zioła nadają się do dłuższego przechowywania. Jeśli nasze roślinki będą niedosuszone podczas przechowywania w szczelnych pojemniczkach- zepsują się.

Po wysuszeniu zioła należy odseparować od siebie. Najlepiej przesypać je do słoików, papierowych torebeczek, metalowych puszek- wedle uznania. Istotne by przechowywać je w suchym i szczelnym miejscu, gdzie nie będą poddawane szkodliwym czynnikom zewnętrznym.

Kiedy używać suszonych ziół? Zawsze kiedy mamy tylko na to ochotę! Jadnakże, ponieważ letnią porą mamy możliwość korzystania ze świeżych roślin, najlepiej zachowywać suszone rośliny na zimę. Suszone zioła w kuchni można wykorzystać na tysiące sposobów. Zioła dodawać można m.in. do smacznych past, sosów i marynat. Inne, wykorzystane do mięs i zup, znacząco wzbogacą doznania naszych kubków smakowych. Świetnym pomysłem jest też łączenie ziół z solą lub cukrem- w ten sposób z prostych składników uzyskamy oryginalne i smaczne dodatki do naszych kulinarnych dań.

 

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję