Tych produktów nie trzymaj w lodówce.

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Niektórych produktów spożywczych nie warto trzymać w lodowce, gdyż tracą na wartości.

1. W lodówce nie powinno się przechowywać pomidorów, ponieważ tracą przez to swe walory smakowe, oraz stają się bardziej gąbczaste. Najlepiej przetrzymywać je na kuchennym blacie.

2. Również cebula i czosnek źle znoszą warunki panujące w chłodziarkach. Wilgoć może spowodować powstanie pleśni na warzywach- stają się również szybciej gumowate. Preferowanym miejscem do ich przechowywania są zatem kuchenne szuflady/szafki.

3. Wbrew pozorom przechowywanie w lodówce chleba tylko przyspiesza proces jego wysychania.

4. Nie powinno się też w analizowany sposób przechowywać miodu, gdyż może się skrystalizować i stracić swa płynną konsystencję. Lepszym miejscem będzie zaciemniona szafka.

5. Świeża bazylia straci swój smak i chrupkość. „Bukiety” z bazylii lepiej trzymać natomiast w szklance z wodą.

6. Niedojrzałe owoce- najlepiej przechowywać je w cieple. Dzięki temu zdecydowanie szybciej dojrzeją, a co za tym idzie będą smaczniejsze.

7. Ostre sosy zawierają przyprawy które silnie konserwują, dlatego ich dodatkowe chłodzenie nie jest konieczne.

8. Olej na skutek trzymania w lodówce straci swą właściwą konsystencję. Jeśli tylko nie jest to typ oleju, który trzeba trzymać w niskiej temperaturze (np. nierafinowany olej lniany)- lepiej przechowywać go w spiżarni, lub w kuchennych szafkach.

9. Również kawa nie jest dobrym produktem do przechowywania w chłodziarce. Ziarna kawy mają bowiem silne właściwości absorbujące. Przez trzymanie ich w lodówce nie tylko stracą swój prawdziwy aromat i smak ale również pochłoną zapachy produktów znajdujących się w otoczeniu. Kawa powinna być szczelnie zamknięta (np. w metalowych puszkach) oraz dobrze odseparowana od innych produktów spożywczych.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję