Zdrowe warzywo- jarmuż

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Jarmuż. Nieporadna roślinka będąca „dziadkiem” dla popularnej kapusty. Znana od wieków- choć współcześnie nie każdy wie co to za dziwna sałata.

Jarmuż spożywany był już w starożytności, a jego historia sięga czasów starożytnej Grecji. Występuje w wielu odmianach- o prostych liściach i tych bardziej popularnych- karbowanych. Odmiany różnią się również kolorem, oraz smakiem. Istnieją też gatunki ozdobne- nie nadające się do spożycia.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Odpowiedź jest prosta. Jarmuż jest dla nas bardzo zdrowy. To zielone warzywko ma całą masę witaminy K (która wspomaga proces krzepnięcia krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie), witaminy A (która jest odpowiedzialna za prawidłową pracę naszego wzroku, wspomaga pracę serca i usuwa wolne rodniki). Już jedna szklanka jarmużu zawiera więcej witaminy C (tak istotnej podczas wchłaniania żelaza, pomagającej w prawidłowym utrzymaniu sprawności i odporności naszego organizmu) niż wynosi dzienne zapotrzebowanie! I wapnia w jarmużu jest tyle samo co w mleku. Prócz tego w jarmużu znajdziemy beta-karoten (wytwarzający witaminę A), żelazo (wspomagające wytwarzanie hemoglobiny i transportowanie tlenu w organizmie), sulforafan (który działa m.in. przeciwnowotworowo), potas (który wraz z wapniem reguluje ciśnienie krwi) oraz kwas foliowy, błonnik, magnez, miedź i fosfor. Dodatkowo, ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy jarmuż działa przeciwzapalnie i zapobiega starzeniu.

Pomysłów na to jak spożywać jarmuż jest mnóstwo! Bardzo popularne są chipsy jarmużowe. Można pić wyciskany sok z zielonych liści ( choć jego smak jest.... dość specyficzny). Jarmuż świetnie nadaje się do wykorzystania w zielonych smoothie i w koktajlach. Stanowi również kapitalny dodatek do zup oraz różnorakich warzywnych lub owocowych sałatek.

Warto go włączyć do swej codziennej diety.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję