Zdrowotne właściwości czekolady

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Gorzka czekolada to nie tylko dawka pustych kalorii! Jedna czy dwie kostki dziennie nie tylko nam nie zaszkodzą, ale pozwolą na dostarczenie organizmowi składników, które wspomagają pracę organizmu, poprawiają nastrój i dodają energii.

Dużo zalet ma występujący w czekoladach polifenol- antyoksydant wytwarzający się w ziarnach kakao. Polifenol pomaga zwiększyć dopływ krwi do mózgu- dzięki temu wzmocnimy swoją pamięć, a także wspomożemy zdolności koncentracji.

Inny związek epikatechina- nadający czekoladzie gorzkawy posmak- jest odpowiedzialny za obniżenie ciśnienia krwi. Dzięki jego obecności regularne spożywanie gorzkiej czekolady (w rozsądnej ilości) może zmniejszyć ryzyko zawału o 20%.

Dzięki kostce czekolady zwiększają się też pokłady naszej energii. Z tego względu czekolada jest polecana przed dużym wysiłkiem zarówno fizycznym jak i umysłowym. Kostka czekolady przed ważnym meczem, bądź egzaminem dobrze nam zrobi!

Tłuszcze zawarte w maśle kakaowym wchodzącym w skład czekolad gorzkich są powodem dodatkowej dawki endorfin- dzięki której poprawia się nasz humor i samopoczucie. Czekolada nie bez powodu jest nazywana hormonem szczęścia. Można zatem uznać czekoladę za dobre (choć może i krótkotrwałe...) lekarstwo na wszelkie smutki i zmartwienia.

Dużą zaletą spożywania gorzkiej czekolady jest też to, że pomaga ona obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi, a jednocześnie podwyższa poziom „dobrego”.

Poza tym obecność flawonoidów w czekoladzie sprawia, że chroni ona naszą skórę przed niekorzystnym oddziaływaniem słońca, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Dodatkowo badania wykazały, iż regularne spożywanie czekolady przyczynia się do poprawy jakości naszej diety. Gorzka czekolada dzięki zawartości kakao zawiera mniejszą ilość tłuszczu, niż czekolady mleczne, a dodatkowo ma niższy indeks glikemiczny- po jej spożyciu nie odczujemy nadmiernego uczucia głodu. Dodatkowo gorzka czekolada posiada wiele cennych składników takich jak: magnez, potas, cynk czy selen.

Warto zatem od czasu do czasu wspomóc swój organizm kosteczką tego kakaowego przysmaku. Należy jednak pamiętać, że czekolada jest kaloryczna- nie wolno się nią zapychać(w 100g produktu znajduje się aż 554 kcal!). Dodatkowo ma działanie uzależniające. Więc należy spożywać ją z rozwagą.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję