<p> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Najciekawsze przepisy na świąteczne potrawy</p> <p> Przyzwyczaliliśmy się, że na wigilijnej wieczerzy jemy barszcz z uszkami, a przy okazji Wielkanocy, na naszym stole kr&oacute;luje kiełbasa biała. Skąd jednak wzięła się ta tradycja? Oto dział, z kt&oacute;rego dowiesz się o potrawach i zwyczajach, kt&oacute;re kultywowane są na całym świecie z okazji r&oacute;żnych świąt państwowych i religijnych. Chcesz wiedzieć dlaczego Amerykanie Dzień Niepodległości świętują, jedząc pieczonego indyka, a Poznaniacy rogale świętomarcińskie? Czytaj i inspiruj się tradycyjnymi przepisami na pyszne, świąteczne dania!</p>

Sortuj według: Nazwy / Popularności / Oceny / Daty dodania

  1. Wielkanocne jajka

    Wielkanocne jajka

    Wielkanoc to bardzo ciepłe, rodzinne święta, święta wspólnego jedzenia i biesiadowania, gdyż tradycyjnie po czasie Wielkiego Postu – niegdyś bardzo restrykcyjnie przestrzeganego – spędzane są przeważnie przy suto zastawionym stole. W pierwszy dzień świąt – Wielką Niedzielę – zjada się najobfitsze chyba śniadanie w roku, śniadanie wielkanocne, zwane również święconym.

  2. Wędliny na Wielkanoc

    Wędliny na Wielkanoc

    Wielkanoc kojarzy się nam z koszyczkiem i święceniem włożonego do niego pokarmu. W Polsce zwyczaj ten sięga XIV wieku. Początkowo święcony był tylko pieczony, chlebowy baranek, potem pojawiły się inne elementy. Z czasem do koszyczka trafił ser, ryby, wino, mięso, olej, masło, woda, a dopiero na samym końcu jajka.

  3. Post wielkanocny

    Post wielkanocny

    Przed świętami wielkanocnymi zgodnie z tradycją katolicką obowiązuje Wielki Post, co szczególnie w przeszłości wiązało się z pewnymi zwyczajami.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję