Post wielkanocny

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Przed świętami wielkanocnymi zgodnie z tradycją katolicką obowiązuje Wielki Post, co szczególnie w przeszłości wiązało się z pewnymi zwyczajami.

Post w Polsce był kiedyś restrykcyjnie przestrzegany. W rozpoczynającą okres postu Środę Popielcową zazwyczaj w domach odbywał się rytuał wielkiego chowania garnków. Były one dokładnie szorowane, co miało spowodować zmycie z nich wszystkich dobrych smaków, następnie w kuchni zostawiano tylko podstawowe naczynia do gotowania, a pozostałe wędrowały na strych.

W czasie postu gotowano prosto, bezmięsnie i beztłuszczowo, a przyrządzane potraw były monotonne, często niezbyt smaczne i w dodatku porcje były niewielkie, żeby bardziej odczuć post. Najbardziej popularne postne dania – żur na wodzie – po zakończeniu postu wylewano na podwórko, a śledzie przybijano do drzew, resztki zakopywano w ziemi, świętując hucznie ich pogrzeb.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję