Wędliny na Wielkanoc

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Wielkanoc kojarzy się nam z koszyczkiem i święceniem włożonego do niego pokarmu. W Polsce zwyczaj ten sięga XIV wieku. Początkowo święcony był tylko pieczony, chlebowy baranek, potem pojawiły się inne elementy. Z czasem do koszyczka trafił ser, ryby, wino, mięso, olej, masło, woda, a dopiero na samym końcu jajka.

Dzisiaj obok pisanek i cukrowego baranka do koszyczka wkładamy najczęściej kawałek kiełbasy, chleb, sól, chrzan, wodę i ciasto. Zawartość koszyczka nieznacznie różni się w poszczególnych regionach Polski ale tradycyjnie polska święconka zawsze jest obfita, kolorowa i pięknie ozdobiona.

Mięso i wędliny w koszyczku wielkanocnym to najczęściej wyroby z wieprzowiny. Dawniej do koszyczków wkładano szynkę, obecnie najczęściej jest to dobra, polska wędzona kiełbasa pachnąca dymem i jałowcem. Mięso jest symbolem końca Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski jednym z elementów święconki jest także ser. Ser jest symbolem przyjaźni człowieka z siłami natury. Większość na nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez białej kiełbasy. Od kilku lat jest ona zresztą wpisana na listę naszych produktów tradycyjnych. Jada się ją w żurku lub w białym barszczu, gotowaną lub pieczoną, najczęściej z dodatkiem chrzanu, musztardy lub ćwikły.

Jeszcze nie tak dawno na wsiach tradycyjnie dwa razy w roku – z okazji Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy – odbywało się świniobicie, większość mięsa wędzono, suszono, konserwowano i przerabiano, a z reszty robiono białą kiełbasę. Biała kiełbasa jest dość nietrwałą – w sprzedaży dostępna jest wersja surowa, którą należy przyrządzić szybko, gdyż przechowywać ją w lodówce możemy nie dłużej niż dwa dni – lub trochę bardziej trwała parzona.

Oceny

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję