Agrest


Agrest jest gatunkiem krzewu. W Polsce jest on często uprawiany i doskonale każdemu znany. Ciekawostką jest fakt, że agrest to tylko potoczna nazwa tego owoca, a tak na prawdę jest to porzeczka agrest.

Owoc ten zawiera malutkie pestki i otoczony jest twardą skórą. Wykazuje pozytywne działanie na układ trawienny. Jest bogaty w magnez i wapń, dzięki czemu doskonale wpływa na wzrost kości oraz zębów.

Jego smak zależny jest od odmiany oraz dojrzałości. Najczęściej jednak jest on słodki, a przy tym delikatnie cierpki. Owoce agrestu konsumuje się zarówno na surowo, jak i w formie przetworzonej. Może stanowić dodatek do galaretek, dżemów, kompotów oraz wielu deserów.


Wartość odżywcza w 100g

Woda: 87 g
Tłuszcze: 0,2 g
Białka: 0,8 g
Węglowodany: 8,8 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję