Amarantus


Amarantus zwany jest także szarłatem. Jest bardzo wartościowym składnikiem, który z powodzeniem może zastąpić inne popularne zboża w naszej diecie. Amarantus jest produktem bezglutenowym, dlatego doskonale nadaje się do wszelkich wypieków i dań z mąką przygotowywanych z myślą o osobach chorych na celiakię i z alergiami pokarmowymi. Jest źródłem białka, błonnika, witamin A i E oraz składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, potas, a także żelazo.


Na polskim rynku amarantus występuje w postaci ziaren, mąki oraz poppingu (ekspandowanych ziaren). Bez problemu dostępny jest w większości hipermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 409 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 67 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję