Ananas


Ananas to owoc o słodko-kwaśnym smaku. Jest niskokaloryczny, dlatego też szczególnie poleca się go osobom będącym na dietach odchudzających. Dzięki zawartości bromelainy, ananas to owoc, któremu przypisuje się działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe oraz właśnie odchudzające. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie.

Ananas doskonale komponuje się z lodami, sałatkami owocowymi i innymi deserami. Dzięki słodko-kwaśnemu smakowi świetnie współgra on również z daniami wytrawnymi, na przykład jako dodatek do pizzy, dań mięsnych oraz sałatek warzywnych. Zastosować go możemy również jako składnik wypieków oraz słodkich dodatków w postaci mas i kremów.

Świeżego ananasa znajdziemy raczej w większych sieciach spożywczych. Z kolei ananas konserwowy to produkt łatwiej dostępny, którego zakupić możemy praktycznie w każdym sklepie. Nie należy jednak zajadać się w nim w nadmiarze, ponieważ zalewa, w której owoc ten pływa, jest dodatkowo dosładzana cukrami lub słodzikami.


Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 45 kcal
Białko: 0,55 g
Węglowodany: 10,42 g
Tłuszcz: 0,13 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję