Ananas kandyzowany


Ananas kandyzowany stanowi świetną przekąskę. Jest także znakomitym dodatkiem do ciast i deserów. Kandyzowanie ananasa, tak jak innych owoców, nie wpływa na jego naturalne właściwości. Spożywanie ananasa wpływa dobroczynnie na nasz organizm. Owoc ten przyczynia się do opóźniania starzenia się skóry, wspomaga odchudzanie oraz reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Ponieważ jest to owoc niskokaloryczny, jest szczególnie polecany osobom dbającym o linię.

Proces jego kandyzowania składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich polega na zanurzeniu rozdrobnionego owocu w syropie, składającym się z wody oraz cukru (w proporcjach: kilogram owoców/ litr wody/ kilogram cukru). Kolejnym etapem jest smażenie ananasa, w płynie który pozostał po odsączeniu zalewy. Czynność należy powtórzyć od trzech do nawet pięciu razy. Ostatnim etapem kandyzowania jest suszenie lub zapiekanie owoców w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Dzięki temu na powierzchni powstaje chrupiąca i słodka skórka. Tak przygotowane owoce można przechowywać nawet kilka miesięcy, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ananas kandyzowany to produkt, który zakupić możemy w formie małych kostek i cząstek. W procesie produkcji dodaje się do niego różnych barwników. Dzięki temu stanowi doskonałe urozmaicenie naszych wypieków i innych deserów.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 355 kcal
Węglowodany: 87 g
Tłuszcze: 0 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję