Ananas w puszce


Ananas to owoc pochodzący  głównie z odległej nam Tajlandii, w sklepach na całym niemalże świecie możemy zakupić go w formie świeżego owocu jak i zakonserwowanego w aluminiowych puszkach. Ananasa w puszce można zwykle przechowywać przez długi okres, nawet powyżej 12 miesięcy. Owoc najczęściej krojony jest w plastry lub kostkę, a syrop w którym jest zanurzony ma słodko-kwaśny smak. Syrop ten składa się z wody, cukru, kwasu cytrynowego (czyli regulatora kwasowości, który jest substancją konserwującą o kodzie E330, nie wpływającą negatywnie na nasze zdrowie i wartości owocu).
Ananas w puszce wykorzystywany jest do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw słodkich, ciast, tortów, deserów, galaretek, mlecznych napojów, jak również do potraw wytrawnych (sałatek oraz dań mięsnych ze szczególnym uwzględnieniem drobiu). Może również stanowić składnik nalewek alkoholowych lub bazę do wykonania dekoracji wypieków.


Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 59 kcal
Białko: 0.5 g
Węglowodany: 13 g
Tłuszcze: 0.5 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję