Anchois


Anchois - to powszechnie znane określenie pochodzi z języka francuskiego i nie oznacza nic innego, jak rybę o nazwie sardela europejska (łac. Engraulis encrasicolus). Sardela Europejska osiąga niewielkie rozmiary (około 20-25 cm). Występuje głównie w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego i Atlantyku.

Anchois jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Są to ryby tłuste, o dosyć wyraźnym smaku i zapachu. W Polsce nabyć je możemy zazwyczaj w postaci konserwowej, zatopionej w oleju roślinnym. Anchois może stanowić samodzielną przystawkę. Ryba ta doskonale urozmaica smak sałatek warzywnych, sosów, dipów, farszów, makaronów oraz pizzy.

Anchois to jeden ze składników oryginalnego sosu Worcestershire, który produkowany jest w Anglii od początków XIX wieku. Inicjacje produkcji tego sosu w Europie, przypisuje się z kolei lordowi Marcusowi Sandys.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 380 kcal
Tłuszcze: 20 g
Białko: 13 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję