Anchois w oleju


To bardzo często spotykana forma konserwowania i podawania sardeli europejskiej. Anchois w oleju to niewielkich rozmiarów ryby, zamoczone w oleistej zalewie. Te zapuszkowane ryby zakupić możemy raczej w większych sklepach spożywczych.

Anchois przyrządzone w ten sposób nadaje się do bezpośredniego spożycia. Ma dosyć mocny aromat i smak, dlatego też zazwyczaj serwowane jest jedynie jako dodatek do innych potraw. Doskonale urozmaici smak sałatek, kanapek oraz grzanek. Świetnie komponuje się z orzeźwiającymi warzywami, takimi jak pomidor i ogórek, a także z jajkiem.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 210 kcal
Tłuszcz: 9,6 g
Białko: 29,1 g
Węglowodany: 0 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję